Dostupni linkovi

Ministarstvo saobraćaja za RSE: Moguće obnavljanje flote Er Srbije


Novo ulaganje Vlade Srbije u flotu aviona Er Srbija (Air Serbia) jedno je od mogućih načina na koji će država pomoći nacionalnoj avio-kompaniji posle krize izazvane pandemijom, najavljuju u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Prema podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture gubici u avio-saobraćaju Srbije do ovog trenutka su preko 70 miliona evra, uključujući gubitke u poslovanju kontrole letenja i aerodroma. Argumente za nabavku
novih aviona Ministarstvo saobraćaja nalazi u „povoljnom“ trenutku.

„Kad se govori o mogućoj nabavci aviona, situacija na tržištu je trenutno povoljna jer su mnogi odustali od svojih porudžbina, tako da se sada, umesto da se isporuka aviona čeka nekoliko godina on dobija gotovo odmah, po ceni koja je nekoliko puta manja nego što je to bilo pre. To je još drastičnije kada su cene korišćenih vazduhoplova u pitanju“, objašnjavaju u pisanom odgovoru u Ministarstvu za RSE.

Prema podacima sa sajta Er Srbija, ova kompanija trenutno u floti ima 21 avion, proizvođača Erbas, Boing i ATR. Takođe, u trenutku kada su kompanije u svetu suočene sa potrebom racionalizacije broja zaposlenih, Er Srbija, kažu u Ministarstvu, tokom krize nije otpustila nijednog zaposlenog.

„Kao što je Er Srbija pokazala najviši stepen odgovornosti kada je odmah trebalo da transportuje medicinsku opremu i vrati kući naše državljane, tako je primenila i najviši stepen odgovornosti kada je reč o primeni zaštitnih mera za zaposlene, ali i kada je reč o čuvanju njihovih poslova.

Prema procenama koje je objavila Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA), čija je članica i Er Srbija, procene su da je globalno zbog krize usled pandemije, upitna budućnost zaposlenja 25 miliona ljudi koji rade u delatnostima avioindustrije.

Iz Beograda je u četvrtak ujutru put Ciriha poleteo prvi avion Er Srbije posle dva meseca pauze rada komercijalnih letova. Na ovom letu bilo je samo 33 putnika ali su u Er Srbiji saopštili da će se isti avion iz ovog grada u Švajcarskoj vratiti pun, sa 144 putnika u avionu.

Tokom prvog dana rada sa Aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu poletela su i dva aviona za Frankfurt u Nemačkoj.

„Letovima za Frankfurt i Cirih 21. maja, Er Srbija је započela ograničeno obnavljanje redovnog putničkog avio-saobraćaja. Planirano je povećanje broja letova u okviru reda letenja od 15. juna 2020. godine, ali je važno naglasiti da konačni red letenja zavisi najviše od ukidanja zabrana letenja“, navode u Minstarstvu za RSE.

Pratite MAPU širenja korona virusa


Budući da će avio-saobraćaj postepeno da se normalizuje, u Ministarstvu navode da se nadaju da gubici Srbije u aviosaobraćaju, zbog stagnacije u radu tokom pandemije, neće biti veći od 200 miliona evra na kraju godine.
Kada je reč o pomoći države Er Srbiji, kao jedna od mera se definitivno razmatra, navode u Ministarstvu, povećanje vlasničkog udela kompanije koja je osnovana 2013. godine.

Država Srbija je vlasnik 51 odsto kapitala ove avio kompanije dok je manjinski vlasnih Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sa 49 procenata. Ipak, u Ministarstvu za RSE nisu precizirali na koji način na koji bi to eventualno bilo realizovano i da li bi podrazumevalo kredite ili dokapitalizaciju kompanije.

XS
SM
MD
LG