Dostupni linkovi

Grupa NVO u Srbiji: Obustaviti tender za žilet žicu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Centar za migracije Info park, Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A11 i Mreža psihosocijalnih inovacija PIN pozvali su Ministarstvo odbrane Srbije da bez odlaganja povuče tender za nabavku žilet žice i drugog materijala za ograđivanje prihvatnih i centara za azil u Srbiji.

Kako su saopštile te nevladine organizacije, od Ministarstva odbrane traže “da se vrati u ustavni okvir delovanja” i pitanje upravljanja i obezbeđivanja prihvatnih i centara za azil ostavi organima koji su za to nadležni, Komesarijatu za izbeglice i migracije i Ministarstvu unutrašnjih poslova.

“Pozivamo Evropsku komisiju da reaguje i da vlasti u Beogradu obavesti da se na ovaj način dezavuišu napori preduzeti u pregovaračkom procesu Srbije za članstvo u Evropskoj uniji u okviru poglavlja 23 i 24. Smatramo da je Evropska komisija dužna da Srbiji skrene pažnju na ponašanje koje dovodi u pitanje čitav proces evropskih integracija”, saopštili su Info park, A11 i PIN.

Kako su navele ove nevladine organizacije, realizacijom tog projekta Srbija bi otvorila novo, negativno poglavlje u pogledu načina na koji tretira izbeglice, migrante i tražioce azila, i ubrzala zabrinjavajuću praksu militarizacije upravljanja migracijama za šta je primer, navodi se u saopštenju, angažovanje vojske u prihvatnim centrima u opštini Šid.

“Nakon višemesečnog i protivustavnog lišavanja slobode usled navodne opasnosti od prenošenja korona virusa, ograđivanje prihvatnih i centara za azil žilet žicom predstavljalo bi novi korak ka arbitrarnom ukidanju slobode izbeglica i migranata koje se kosi sa Ustavom Srbije i svim međunarodnim standardima zašite ljudskih prava ove populacije", navodi se u saopštenju nevladinih organizacija.

Oni dalje navode da ovaj akt Ministarstva odbrane "neodoljivo podseća na praksu koja se već godinama sprovodi u Mađarskoj, koja je upravo prošle nedelje pred Evropskim sudom pravde proglašena odgovornom za uskraćivanje slobode tražilaca azila u pritvorskim centrima, takođe opasanih žilet žicom.”

XS
SM
MD
LG