Dostupni linkovi

Oxfam zatvara 18 ureda širom svijeta


Oxfam International, jedna od vodećih svjetskih agencija za pomoć, smanjit će obim svog poslovanja zbog finansijskih gubitaka uzrokovanih pandemijom COVID-19, uključujući i zatvaranje operacija u 18 zemalja uz potencijalni gubitak 1.450 radnih mjesta.

Iz organizacije koja trenutno djeluje u 66 zemalja širom svijeta i čiji globalni posao se koordinira putem 20 podružnica širom svijeta, saopštili su u srijedu da moraju ubrzati promijene zbog pandemije.

Zemlje u kojima će obustaviti operacije uključuju Egipat, Afganistan, Ruandu, Sudan i Tanzaniju. Ova promijena će uticati na oko 1.450 od gotovo 5.000 zaposlenika.

Nakon promjena, iz Oxfama su najavili da će zadržati fizičko prisustvo u 48 zemalja.

Organizacija je započela desetogodišnju stratešku reviziju krajem 2018. godine nakon seksualnog skandala na Haitiju koji je izazvao globalni nemir i natjerao mnoge donatore da povuku svoju podršku, posebno u Velikoj Britaniji, gdje je Oxfam započeo s radom 1942. godine. Haiti se također nalazi među zemljama u kojima će biti zatvorene operacije Oxfama.

“Ovo smo planirali već neko vrijeme, ali sada ubrzavamo ključne odluke imajući u vidu učinke pandemije”, rekao je privremeni izvršni direktor Oxfama Chema Vera.

Oxfam navodi, prenosi AP agencija, da će im ove promijene omogućiti učinkovitije rješavanje siromaštva i nejednakosti u svijetu, te u pomaganju ljudima da prežive humanitarne krize.

Vera je također rekao da će ove promijene u kombinaciji sa daljim fazama transformacije u narednim mjesecima psotaviti temelje njihove budućnosti u narednom desetljeću jer će ‘dugoročni učinci ove razorne pandemije postati jasniji’.

XS
SM
MD
LG