Dostupni linkovi

Turistička sezona u Grčkoj od 15. juna, letovi od 1. jula


Plaža u Grčkoj, 5. maj 2020. godine
Plaža u Grčkoj, 5. maj 2020. godine

Turistička sezona u Grčkoj počeće 15. juna otvaranjem hotela, dok će direktni međunarodni letovi ka grčkim destinacijama postepeno biti obnavljani od 1. jula, izjavio je premijer Kirijakos Micotakis, a prenosi AP.

U televizijskom obraćanju naciji, Micotakis je danas rekao da je Grčka "uspela da ograniči širenje korona virusa" i da je njen odgovor na zdravstvenu krizu "primer koji treba slediti".

BLOG o korona virusu

Njegova vlada je dosta rano uvela zabranu kretanja zbog korona virusa i izbegla veliki broj inficiranih i umrlih od korona virusa.

Međutim, restriktivne mere zadale su težak udarac grčkoj ekonomiji, čiji je ključan deo turizam, zaslužan za više od 20 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Grčku je prošle godine posetilo više od 34 miliona turista koji su tamo potrošili 18,2 milijarde evra, pokazuju zvanični podaci, piše AP.

"Suočimo se hrabro sa stvarnošću: turizam je u aprilu i maju dostigao najnižu tačku. Tako da šta god da postignemo ove godine, biće od koristi", kazao je Micotakis.

Grčki premijer je najavio petomesečno smanjenje poreza na saobraćaj sa 24 na 13 odsto, što će tokom turističke sezone dovesti do jeftinijih brodskih, autobuskih i avionskih karata, kao i smanjenje poreza na kafu, bezalkoholna pića i karte za bioskope pod vedrim nebom.

Grčki ministar turizma naveo je da će Grčka, pre kraja maja, izdati listu zemalja iz kojih će građani moći da dođu u Grčku.

"Lista će biti sastavljena na osnovu epidemioloških faktora, a balkanske, baltičke zemlje, Nemačka, Izrael i Kipa će, najverovatnije, biti u prvom talasu", rekao je grčki ministar turizma Hari Teoharis.

Pojasnio je i da turisti neće morati da idu u karantin, niti da imaju negativan test na COVID-19, ali da grčke vlasti zadržavaju pravo da nasumično testiraju turiste.

Zaraza korona virusom potvrđena je u Grčkoj kod 2.850 osoba, od kojih je umrlo 166.

XS
SM
MD
LG