Dostupni linkovi

Srpsko ministarstvo upozorilo na lažni sajt za glasanje iz inostranstva


Glasanje na izborima, ilustrativna fotografija

Nijedan organ države ne stoji iza sajta www.hocudaglasam.com na kom se navodi da građani Republike Srbije koji žive u inostranstvu mogu da ostave svoje lične podatke, kao i kopije ličnih dokumenata, kako bi mogli da se prijave za glasanje na predstojećim izborima, upozorilo je na svojoj zvaničnoj internet stranici Ministarstvo uprave i lokalne samouprave (MDULS).

Kako se navodi, posebno je važno upozoriti javnost i sve građane da budu oprezni, jer je zvanična procedura za prijavu građana za glasanje po mestu boravišta u inostranstvu propisana Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku i Uputstvom za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Ta procedura podrazumeva podnošenje ličnog zahteva preko diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije, koji te zahteve propisanim procedurama prosleđuju opštinskim, odnosno, gradskim upravama prema mestu prebivališta podnosioca zahteva.

Nakon toga, navedene uprave donose rešenje o upisu podataka u birački spisak i određuju da će birač na predstojećim izborima da glasa prema mestu boravišta u inostranstvu.

U upozorenju se navodi da građani moraju biti oprezni kome ostavljaju svoje podatke, budući da postoji mogućnosti njihove zloupotrebe.

XS
SM
MD
LG