Dostupni linkovi

Boško Obradović prekinuo štrajk glađu ispred Skupštine Srbije 


Obradović ispred Skupštine
Obradović ispred Skupštine

Lider opozicionih Dveri Boško Obradović saopštio je u sredu (20. maja) da prekida štrajk gladju, navodeći da su on i Ivan Kostić ispunili svoj cilj, jer su ukazali na nedemokratsko stanje u Srbiji.

Obradović i poslanik i funkcioner Dveri Ivan Kostić štrajkovali su glađu na stepeništu ispred Skupštine Srbije u Beogradu.

Obradović je štrajk počeo 10. maja, zahtevajući da vlast u Srbiji pozove opoziciju na dijalog i da za šest meseci pomeri parlamentarne i lokalne izbore koji su zakazani za 21. jun. Kostić mu se pridružio dva dana kasnije.

Obradović je posle 11 dana štrajka glađu naveo da će posle odmora pristupiti izradi političkog manifesta u kojem će pozvati građane na odbranu Ustava, slobodu medija i demokratskih izbora, kao i očuvanje Kosova.

"Nastavljamo aktivnu bojkot kampanju i potvrđujemo rešenost da ćemo bojkotavti sve izbore. Ono što nas uznemirava je ćutanje najviših pravosudnih isntitucija, ćuti Ustavni sud, a na stolu imaju inicijative za ocenjivanje ustavnosti izbornog procesa. Drugih 50 i više zemalja odložilo je izborne aktivnosti", naveo je Obradović na konferenciji za novinare ispred Skupštine Srbije.

On je pozvao sve kolege iz opozicije da nastave aktivnu bojkot kampanju i za omogućavanje uslova za slobodne i poštene izbore u nekom drugom terminu, na koje kao ujedinjena srpska opozicija zajedno treba da izađe.

Nakon što je Obradović otpočeo štrajk glađu, to su učinili i poslanici vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović i Sandra Božić, zahtevajući da se tužilaštvo oglasi o incidentu u kojem su 8. maja učestvovali Boško Obradović i poslanici i simpatizeri njegovog pokreta.

Oni su tada na stepenicama parlamenta pokušali da onemoguće ulaz ministrima i poslanicima, kada je pocepan sako poslaniku SNS Marijanu Rističeviću.

Martinović i Božić prekinuli su štrajk 12. maja, nakon što je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo da je podneta krivična prijava protiv četiri osobe zbog tog incidenta.

Tokom paralelnog štrajka poslanika vlasti i opozicije 11. maja održana su i dva protesta pristalica SNS i Dveri ispred Skupštine Srbije. Dve grupe su razdvajale policijske snage žandarmerije, a, uprkos pandemiji korona virusa, nisu poštovane mere fizičkog distanciranja.

Dve grupe su se razišle nakon što je predsednik Srbije u avnom obraćanju pozvao pristalice naprednjaka sa se raziđu.

XS
SM
MD
LG