Dostupni linkovi

Parlament Mađarske usvojio zakon kojim se projekat pruge do Beograda proglašava tajnim


Projekat izgradnje brze pruge Beograd – Budimpešta, započet je još 2014. godine u Beogradu, na samitu šesnaest država centralne i istočne Evrope i Kine
Projekat izgradnje brze pruge Beograd – Budimpešta, započet je još 2014. godine u Beogradu, na samitu šesnaest država centralne i istočne Evrope i Kine

Dvotrećinska većina u mađarskom parlamentu koju čini koalicija Fides-KDNP izglasala je zakon kojim je projekat izgradnje pruge Beograd – Budimpešta postao državna tajna.

Poslanici iz stranke predsednika Vlade Mađarske Viktora Orbana zabranili su na sednici završenoj 19. maja popodne pristup svim ugovorima u vezi sa tim infrakstrukturnim projektom na deset godina.

Isto tako postaju državna tajna i „dokumenti u vezi sa pripremama i potpisivanjem ugovora, kao i svi podaci koji čine osnovu za donošenje odluka u vezi sa tim dokumentima“, stoji u zakonu.

Kao glavni razlog poslanici Fidesa su naveli da se na ovaj način štite spoljnopolitički i privredni interesi Mađarske.

Projekat Kine i Mađarske prema dostupnim podacima vredan je 750 milijardi forinti što je oko 2,14 milijardi evra, a finansiran je pre svega iz kineskog kredita, dok oko petnaest posto budžeta obezbeđuje zvanična Budimpešta.

Mađarska je inače ove godine izdvojila dodatna sredstva za ovu investiciju koja prema procenama stručnjaka tek za 130 godina postaje profitabilna, navode mediji u toj zemlji.

Dok većina u mađarskom parlamentu naglašava da je reč o najvećoj „zelenoj“ investiciji u toj zemlji koja će od Mađarske napraviti logistički centar za taj deo Evrope, opozicija kritikuje ove poteze.

Poslanici desnice izstranke „Jobik“ u parlamentarnoj debati su naveli da ovaj infrastrukturni projekat pomaže samo Kini.

„Ovako će oni (Kina) dobiti referencu za izgradnju pruge u Evropi i kroz taj sistem će jeftina kineska roba da preplavi Evropu“, naveo je Balaž Ander iz te stranke.

Mađarska je krajem aprila potpisala ugovor o kreditiranju sa kineskom Eksim bankom koja obezbeđuje sredstva za izgradnju pruge. Prema planovima na srpskoj strani pruge će biti gotove do kraja 2022. godine, dok će mađarska strana radove završiti do 2025. godine.

Projekat izgradnje brze pruge Beograd – Budimpešta, započet je još 2014. godine u Beogradu, na samitu šesnaest država centralne i istočne Evrope i Kine, a ugovor o modernizaciji prve deonice potpisan je 2017. u Pekingu.

Tada kao premijer, danas predsednik Srbije, Aleksandar Vučić najavio je 2015. godine da će građani Srbije moći da koriste modernizovanu prugu Beograd–Budimpešta od 2018. godine.

Do ovog roka radovi ne samo da nisu završeni, već je zbog rekonstrukcije od februara naredne godine (2019.) zatvoren i deo pruge od Novog Sada do Beograda. Od tada do danas između ova grada može se samo autoputem.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, koja je takođe obećavala završetak ove pruge i govorila o konkretnim rokovima, u julu 2019. godine odredila je novi, navodeći da će deonica od Beograda do Novog Sada biti završena do novembra 2021. godine.

XS
SM
MD
LG