Dostupni linkovi

Mađarski zakon više ne priznaje trans osobe i zabranjuje promenu pola


Mađarska je u utorak 19. maja zabranila promenu pola i zakonsko priznanje rodnog identiteta transrodnih osoba, uprkos protesta brojnih međunarodnih organizacija.

Mađarski parlament je izglasao amandman na član 33 zakona koji pol definiše "biološkim polom na rođenju i genomom". Izmena je usvojena sa 134 glasa za, 56 protiv, dok su četiri poslanika bila uzdržana.

Predviđen je nepromenljiv upis pola po rođenju u matične knjige i u lična dokumenta, sprečavajući time transrodne i interseksualne osobe da promene ime i dobiju dokumenta koja odgovaraju njihovom rodnom identitetu. Zakon je ranije pružao mogućnost promene pola u dokumentima.

Međunarodna nevladina organizacija Amnesti internešenel (AI) ocenila je da su donete odredbe "u suprotnosti sa međunarodnim i nacionalnim obavezama Mađarske po pitanju ljudskih prava".

Član administrativnog saveta Alijanse LGBT Tamaš Domboš, rekao je agenciji Frans pres da će biti upotrebljeni "svi mogući pravni putevi da se ospori ovaj zakon pred mađarskim i međunarodnim sudovima".

Mađarski parlament je početkom maja već odbacio ratifikaciju međunarodnog sporazuma za bolju zaštitu žena od nasilja, koji mađarska vlada vidi kao promovisanje "destruktivne polne ideologije".

Evropski parlament je u septembru 2018. aktivirao proceduru u okviru člana 7 Ugovora o Uniji za kršenje evropskih vrednosti, što u teoriji može da dovede do sankcija Mađarskoj.

XS
SM
MD
LG