Dostupni linkovi

EP: Sve ugroženija pravna država u Mađarskoj i Poljskoj


Protesti u Poljskoj, arhivska fotografija

Evropski parlament ukazao je danas na pogoršanje situacije u Poljskoj i Mađarskoj u poštovanju vrednosti pravne države, i izrazio žaljenje što nije dovoljno povezan sa razmatranjem te teme u Evropskoj komisiji u Briselu.

Evroposlanici u Strazburu usvojili su sa 446 glasova za, 178 protiv i 41 uzdržanim tekst u kome izražavaju žaljenje što saslušanja još nisu donela značajan napredak u te dve zemlje članice kada je reč o ispravljanju očiglednih rizika za teška kršenja vrednosti pravne države (kao što su nezavisno sudstvo, sloboda izražavanja, borba protiv korupcije, prava manjina).

Evropski parlament je u septembru 2018. aktivirao protiv Mađarske premijera Viktora Orbana kaznenu proceduru zbog kršenja demokratskih vrednosti Evropske unije po Članu sedam osnovnog Ugovora EU po kojoj bi zemlja mogla da ostane bez prava glasa u Uniji. Ta ista procedura je pokrenuta u decembru 2017. protiv Poljske, ovog puta na inicijativu Evropske komisije.

Procedura po članu sedam protiv Mađarske i Poljske je u preliminarnoj fazi sa održavanjem saslušanja iza zatvorenih vrata pred drugim zemljama članicama, koja, po oceni Evropskog paralmenta, "nisu organizovana na redovan, strukturisan i otvoren" način.

Prilikom poslednjeg zabeleženog saslušanja u decembru mađarska vlada suprotstavila se EU i označila proceduru kao farsu i lov na veštice.

Druga faza koja bi mogla da dovede do ukidanja prava glasa neke zemlje članice, zahteva da je sve druge zemlje jednoglasno usvoje, što je malo verovatno da se dogodi pošto su Budimpešta i Varšava najavile da će se ujediniti da spreče moguće sankcije.

Venecijanska komisija Saveta Evrope, panevropska organizacija za odbranu ljudskih prava, ocenila je danas da bi sporni nacrt zakona u Poljskoj, koji omogućuje kažnjavanje sudija, mogao još više da smanji nezavisnost sudstva u zemlji.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG