Dostupni linkovi

Tiodorović: Krizni štab za ukidanje testiranja na COVID-19 pri ulasku u Srbiju


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Krizni štab će preporučiti Vladi Srbije da od 22. maja negativan PCR test na virus korona ne bude nephodan za ulazak u zemlju. To je za Radio-televiziju Srbije (RTS) potvrdio epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

“Po svim podacima smo ocenili da je epidemiloška situacija povoljnija i da je potpuno pod kontrolom”, rekao je Tiodorović.

On je rekao da i druge evropske zemlje preduzimaju slične mere i da one imaju za cilj normalizaciju privrede, protoka robe i ljudi.

“Negativan PCR test će nam i dalje biti važan za one koji su oboleli, koje pratimo kao bolesnike i kontakte sa njima. To će biti od posebnog interesa”, rekao je Tiodorović.

Na svim granicama će biti deljeno uputstvo sa zdravstvenim savetima i merama, a ostaće i termovizijske kamere. Takođe, otvaraju se i prelazi prema Kosovu, rekao je Tidorović.

Preporuke Kriznog štaba trebalo bi da budu potvrđene 21. maja na sednici Vlade Srbije.

Prema Tiodorovićevim rečima, i dalje će se posebno voditi računa o radnim organizacijama. Mere se neće ublažavati u domovima za stara lica i bolnice. Tiodorović kaže da i dalje ostaje mera nošenja maske u zatvorenom prostoru.

Mere sve blaže, oprez nužan, istraživanja za vakcinu traju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:21 0:00

Tiodorović kaže da su dva žarišta u Leskovcu i Vranju stavljena pod kontrolu.

"Današnji rezultati govore da je procenat pozitivnosti u Leskovcu oko 1,07 odsto a u Vranju blizu dva odsto", rekao je Tiodorović.

Kada je reč o putovanjima u druge zemlje, Tiodorović je naveo da bi građani trebalo da prate situaciju u Evropi i svetu i da se informišu u Institutu za javno zdravlje. Naveo je da je utvrđena cena testiranja u Srbiji 6.000 dinara (50 evra).

XS
SM
MD
LG