Dostupni linkovi

Zatvara se migrantski centar Bira u Bihaću


Izbjeglički centar Bira kod Bihaća
Izbjeglički centar Bira kod Bihaća

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljaić kazao je za Radio Slobodna Evropa da će zatvaranje migrantskog centra ‘Bira’ u Bihaću, na zapadu Bosne i Hercegovine, početi u četvrtak, 21. maja.

„Mi smo već napravili plan zatvaranja i sa akcijom krećemo 21. maja za kada smo planirali izmještanje iz ovog kampa oko 300 maloljetnika bez pratnje, koji u njemu borave. Dan kasnije izmještamo i ostalih 350 migranata u novoformirani kamp „Lipa“, izjavio je Kljaić.

U novoformiranom kampu ‘Lipa’ trenutno boravi oko 900 migranata.

„Do sada smo u kamp ‘Lipa’ iz napuštenih objekata i privatnog smještaja u Bihaću izmjestili oko 1.800 migranata. Trenutno ih je u kampu oko 900, jer su ostali napustili kamp i vratili se u Bihać, odnosno u napuštene zgrade gdje su ranije boravili. I to je problem’’, izjavio je Kljaić za RSE.

Operativna grupa zatražila je od vlasnika nekadašnjih proizvodnih hala i nedovršenih objekata da, u roku od 72 sata, poduzmu mjere fizičke zaštite kako bi se migrantima onemogućilo zadržavanje i boravak u takvim objektima.

Prema riječima nadležnih, kamp ‘Lipa’ sadrži svu potrebnu infrastukturu kako bi se korisnicima pružile osnovne humanitarne potrebe u vidu smještaja, hrane, higijene, sanitarija i medicinske njege.

Glavni donator za izgradnju migrantskog kampa ‘Lipa’ je Evropska unija. Na području Unsko-sanskog kantona boravi preko 5.000 izbjeglica i migranata.

Prema procjenama lokalnih vlasti u Bihaću je trenutno van prihvatnih centara između 1500 do 2000 migranata.

XS
SM
MD
LG