Dostupni linkovi

U Beogradu održan protest podrške lideru Dveri


Protest ispred Skupštine Srbije, 17. maj 2020
Protest ispred Skupštine Srbije, 17. maj 2020

U Beogradu je održan protest podrške lideru i poslaniku desničarskog opozicionog pokreta Dveri Bošku Obradoviću i poslaniku i funkcioneru Dveri Ivanu Kostiću, koji štrajkuju glađu na stepeništu ispred Narodne skupštine Republike Srbije.

Obradović je štrajk počeo 10. maja, zahtevajući da vlast u Srbiji pozove opoziciju na dijalog i da za šest meseci pomeri parlamentarne i lokalne izbore koji su zakazani za 21. jun. Kostić mu se pridružio dva dana kasnije.

Nakon okupljanja kod Skupštine Srbije, organizovana je protestna šetnja do zgrade Radio televizije Srbije (RTS) gde su poslanici Dveri Dragan Vesović i Marija Janjušević simbolično pokucali na vrata RTS-a, na ulazima iz Takovske i Aberdareve ulice.

Njihova namera je bila, kako su rekli, da ponove zahtev koji je ranije uputio Boško Obradović - da mu se omogući gostovanje od sat vremena u programu javnog servisa Srbije.

Zahteve su, prema rečima Vesovića, zalepili na ulaz.

Nakon skupa ispred Narodne Skupštine kranula je protestna šetnja
Nakon skupa ispred Narodne Skupštine kranula je protestna šetnja

Tokom okupljanja na platou ispred zgrade Narodne Skupštine građani su, na poziv organizatora stajali raspoređeni na razmaku od dva metra, poštujući zdravstvenu meru propisanu u cilju borbe protiv pandemije COVID-19.

Okupljeni su aplaudirali i uzvikivali "Boško, Ivane, idemo do pobede", a kordon policije bio raspoređen u podnožju stepeništa Skupštine Srbije, javio je reporter RSE.

Demonstranti su nosili transparente "Sloboda, sigurnost i pravda za sve", "Nema izbora", kao i transparente podrške lideru Dveri Obradoviću.

Protestu su prisustvovali i Dragan Đilas i Janko Veselinović, lideri opozicionih partija Stranka slobode i pravde i Pokreta za preokret. Obe partije su, zajedno sa Dveri Boška Obradovića, članice opozicionog Saveza za Srbiju (SzS).

Dragan Đilas na protestu ispred Skupštine Srbije, 17. maj.
Dragan Đilas na protestu ispred Skupštine Srbije, 17. maj.

Protest podrške Obradoviću organizovan je posredstvom Facebook grupe „Sloboda, sigurnost i pravda za sve”, a sam Obradović je izjavio 16. maja da Dveri nisu nikoga pozvale i da "protest ima smisla ako bude onakav kako su ga organizatori i najavili - uz poštovanje fizičkog distanciranja, bez vređanja i skandiranja bilo kome".

Obradović je, inače, svojim prvobitnim zahtevima, 14. maja dodao i slobodu medija, prekidanje neseliktivnog rada pravosuđa, poštovanje Ustava i Rezolucije 1244, kao i zaštitu eparhija Srpske pravoslavne crkve (SPC) i pravoslavnih vernika u Crnoj Gori. Te zahteve je nazvao “ustavobraniteljskim”.

Nakon što je Obradović otpočeo štrajk glađu, to su učinili i poslanici vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović i Sandra Božić, zahtevajući da se tužilaštvo oglasi o incidentu u kojem su 8. maja učestvovali Boško Obradović i poslanici i simpatizeri njegovog pokreta.

Oni su tada na stepenicama parlamenta pokušali da onemoguće ulaz ministrima i poslanicima, kada je pocepan sako poslaniku SNS Marijanu Rističeviću.

Martinović i Božić prekinuli su štrajk 12. maja, nakon što je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo da je podneta krivična prijava protiv četiri osobe zbog tog incidenta.

Tokom paralelnog štrajka poslanika vlasti i opozicije 11. maja održana su i dva protesta pristalica SNS i Dveri ispred Skupštine Srbije. Dve grupe su razdvajale policijske snage žandarmerije, a, uprkos pandemiji korona virusa, nisu poštovane mere fizičkog distanciranja.

Dve grupe su se razišle nakon što je predsednik Srbije u javnom obraćanju pozvao psistalice naprednjaka sa se raziđu.

Kordoni policije između pristalica vlasti i opozicije u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:18 0:00

XS
SM
MD
LG