Dostupni linkovi

Kurti i Lajčak razgovarali o dijalogu Kosova i Srbije


Premijer Kosova na dužnosti Albin Kurti
Premijer Kosova na dužnosti Albin Kurti

Premijer Kosova na dužnosti Albin Kurti razgovarao je telefonom sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom.

Lajčak je početkom aprila imenovan na tu funkciju.

Kurti je ponovio svoju opredijeljenost za dijalog s načelima, dobro pripremljen sadržaj sporazuma, a od koga će najveću korist imati građani, navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako se Kurti zahvalio Lajčaku jer je protiv ideje o razmjeni teritorija "koja nema regionalnu podršku".

Inače, pitanje eventualne korekcije granica između Srbije i Kosova, koliko je poznato, nije nikada bilo na pregovaračkom stolu, kako u pregovorima koje vodi EU, tako ni u razgovorima uz posredovanje predstavnika SAD.

Lajčak je na svom Twitter profilu i napisao da je imao veoma dobar razgovor Kurtijem.

Naveo je da su razgovarali telefonom o napretku postignutom u sprječavanju širenja korona virusa i trenutnoj političkoj situaciji i mogućem razvoju događaja.

Dodao je da su teme razgovora bile i "očekivanja za nastavak dijaloga sa stvarnom evropskom perspektivom i potreba za liberalizacijom viznog režima".

U vezi liberalizacije viznog režima, Kurti je tražio da EU što prije donese odluku za građane Kosova.

Dijalog između Kosova i Srbije obustavljen je od kraja 2018. godine, kada je Vlada Kosova, tada predvođena Ramušem Haradinajem, uvela stopostotne takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Srbija je odbila da se vrati za pregovarački sto bez ukidanja taksi.

Vlada Kosova je 1. aprila ove godine ukinula taksu od 100% i uvela mjeru reciprociteta sa Srbijom. Tu odluku je pozdravila EU, ali ne Sjedinjene Države koje su od zvanične Prištine zatražile da ukine taksu, ali bez uspostavljanja načela reciprociteta.

XS
SM
MD
LG