Dostupni linkovi

Cucić: Više od 1.000 migranata otišlo iz Srbije po ukidanju vanrednog stanja


Komesar Srbije za izbeglice i migrante Vladimir Cucić izjavio je da je tokom vanrednog stanja i zatvorenih granica zbog epidemije koronavirusa u Srbiji boravilo oko 9.100 migranata, ali da je više od 1.000 njih nakon što je ukinuto vanredno stanje otišlo iz zemlje.

Cucić je za Radio televiziju Srbije izjavio da je trenutno u prihvatnim centrima u Srbiji smešteno 7.700 izbeglica i migranata, a da je oko 150 njih primećeno "u kretanju", odnosno van ovih centara.

On je rekao da se u Srbiji nalazi i oko 800 migranata koji su vraćeni iz susednih zemalja, ali i da migrantima neće biti dozvoljeno da svi odjednom napuste prihvatne centre "da ne bi došlo do stampeda prema nekim susednim državama".

Prema njegovim rečima od 2015. godine kroz Srbiju je prošlo oko 1,5 miliona migranata i izbeglica, sa Bliskog istoka i afričkih zemalja, ali niko od njih nije imao nameru da se nastanjuje u Srbiji, niti postoje takvi planovi.

Prema njegovim rečima prisustvo vojske u Šidu, koja od pre nekoliko dana obezbeđuje migrantske centre, "neće ugroziti ničija prava, ni stanovništva, ni migranata".

"Broj krivičnih dela meri se promilima u odnosu na broj koji je prošao. Oni su oprezni da nešto ne urade jer ne žele da ih to prati kada dođu u Norvešku, da je tamo negde obio prodavnicu", kazao je Cucuć.

Vojska je 16. maja upućena u Šid, u Vojvodini, kako bi preventivno kontrolisala tri centra u kojima boravi nešto manje od 2.000 migranata, saopštilo je ranije Ministarstvo odbrane Srbije.

Kako je navedeno, oko 70 pripadnika Vojske Srbije raspoređeno je kod tri prihvatna centra - "Adaševci", "Principovac" i "Šid – Stanica“.

Cucić je rekao da "imamo posla sa ogromnom grupom sezonskih radnika koji jedva čekaju da stignu tamo gde su pošli", da će migranti verovatno nastaviti da prolaze kroz Srbiju zbog potražnje za radnom snagom u zapadnoevropskim zemljama, ali i da ne očekuje da će se ponoviti 2015. godina, kada je kroz Srbiju prošlo oko milion migranata.

XS
SM
MD
LG