Dostupni linkovi

VSTV BiH : Pristup pravdi za LGBTI osobe, bez diskriminacije


Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine (BiH) predstavilo je javnosti dijelove analize o predmetima diskriminacije na sudovima u Bosni i Hercegovini, u povodu 17. maja koji se obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije.

VSTV podsjeća da „pristup pravdi mora biti jednak i uniformisan za sve građane pred sudom, a odnos nosilaca pravosudnih funkcija prema svim korisnicima pravosudnog sistema mora biti jednak bez obzira na pol, seksualnu orijentaciju, rodni identitet i polne karakteristike“.

Na osnovu analize predmeta diskriminacije, urađene u okviru koji finansira Vlada Švedske, izvršena je dopuna sistema za automatsko upravljanje predmetima. To će, prema ocjeni VSTV-a omogućiti sveobuhvatno prikupljanje podataka o oblicima, vrstama i osnovama diskriminacije u pravosuđu BiH, što će dovesti do otklanjanja eventualnih problema kada je riječ o postupanju u predmetima ove vrste.

„Pravosuđe, koje pravilno primjenjuje Zakon o zabrani diskriminacije, kreira pravnu sigurnost i u konačnici omogućava pristup pravdi za sve građane BiH“, zaključuje se u Informaciji za javnost iz VSTV-a, uz podsjećanje na 17. maj 1990. godine kada je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost sa liste Međunarodne klasifikacije bolesti.

Povodom 17.maja, javnosti se video porukom obratila i ambasadorica Njemačke u Bosni i Hercegovni, Margret Uber (Uebber) uz ocjenu da je BiH u pogledu očuvanja prava LGBTI osoba znatno napredovala, podsjetivši na održavanje prošlogodišnje Parade ponosa u Sarajevu.

"Mirni tok manifestacije i veliki broj posjetilaca bili su uspjeh ne samo za organizatore nego i za prava LGBTI osoba. Ova manifestacija pokazuje i to da je potrebna politička volja kako bi se postigao napredak u ravnopravnosti. Međutim, moramo i dalje da se zauzimamo za prava LGBTI osoba, prava koja neće biti zajamčena samo na papiru, nego i u svakodnevnom životu tih ljudi", izjavila je ambasadorica Njemačke u BiH Margret Uber.

Prva bosanskohercegovačka Povorka ponosa, održana je osmog septembra 2019. godine. Učestvovalo je više od hiljadu osoba a nisu zabilježeni incidenti.

Ovaj događaj kojim se promovišu ljudska prava na slobodu okupljanja i iznošenje stavova ocijenjen je u bh. ali i međunarodnoj javnosti kao važan korak u borbi za prava LGBTI populacije.

XS
SM
MD
LG