Dostupni linkovi

Zastava duginih boja na zgradi Zaštitnika građana u Beogradu


Zastava duginih boja na zgradi Zaštitnika građana u Beogradu
Zastava duginih boja na zgradi Zaštitnika građana u Beogradu

Zastava duginih boja razvijena je u nedelju ujutru na zgradi Zaštitnika građana u Beogradu povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije i u znak podrške građanima drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta koji se u Srbiji često suočavaju sa kršenjem prava, nasiljem i diskriminacijom, saopšteno je na sajtu ove institucije.

„LGBTI osobe su i dalje izložene napadima i pretnjama, često su žrtve stereotipa, predrasuda, govora mržnje i zločina iz mržnje, a prisutan je visok stepen netolerancije mladih prema osobama drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta“, rekao je zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom obeležavanja ovog međunarodnog dana, navodi se u saopštnju.

Neophodna izmena važnih zakona

Kako se ističe, za popravljanje položaja LGBTI osoba važno je izvršiti izmene i dopune najbitnijih zakona.

„Potrebno je, pre svega, izvršiti izmene i dopune Krivičnog zakonika kojima će se u svim krivičnim delima, čiji je cilj kažnjavanje i sprečavanje rasizma i netolerancije, inkriminisati radnja izvršenja ovih krivičnih dela i na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta“, saoppšteno je iz kabineta Ombdusmana.

Pored toga, dodaje se, neophodne su i izmene i dopune Zakona o policiji u cilju zabrane diskriminacije i na osnovu seksualne orijentacije. Zaštitnik građana podseća da je u redovnom godišnjem izveštaju za 2019. godinu ponovio preporuku Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije da obezbedi obuke za zaposlene u policiji u cilju senzibilizacije prema LGBTI osobama, prepoznavanja zločina iz mržnje, između ostalog, na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta i adekvatnog reagovanja u cilju sprečavanja sekundarne viktimizacije LGBTI osoba i identifikovanja napadača na te osobe.

„Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći i pored više upućenih preporuka Zaštitnika građana, nije kao kategorije korisnika u osetljivom položaju uveo i LGBTI osobe koje se suočavaju sa teškim kršenjima prava u različitim sferama života“, navodi se u saopštenju.

„U Zakon o udžbenicima nije uvrštena odredba koja sadrži eksplicitnu zabranu diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, niti eksplicitnu zabranu sadržaja kojima se podstiče formiranje predrasuda i stereotipa, niti su zaposleni u obrazovno-vaspitnim ustanovama obučeni u cilju senzibilizacije i odgovarajućeg postupanja prema LGBTI osobama“, rekao je Pašalić, navodi se u saopštenju.

Zaštitnik građana ukazuje na poseban problem mladih LGBTI osoba koje, nakon što roditelji i porodica saznaju njihovu seksualnu orijentaciju, moraju da napuste svoje domove. Ovaj problem je posebno došao do izražaja tokom aktuelne pandemije virusa Kovid-19, s obzirom da u Srbiji trenutno ne postoje sigurne kuće ili druge usluge privremenog zbrinjavanja, niti druge mere i usluge za mlade LGBTI osobe u ovakvoj situaciji.

Poverenica: Vidljiva socijalna distanca prema LGBT

„Pripadnici LGBT populacije su ravnopravni članovi društva i ne sme se dozvoliti da njihova prava budu ugrožena zbog rodnog identiteta ili seksualne orijentacije“, ocenila je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković povodom 17. maja,Međunarodnog dana borbe protiv transfobije i homofobije.

Janković je podsetila da nedavno sprovedeno istraživanje Poverenika za zaštitu ravnopravnosti o odnosu građana i građanki prema diskriminaciji, potvrdilo da prema LGBT građanima postoji velika socijalna distanca, ali istovremeno i svest da su oni jedna od najviše diskriminisanih društvenih grupa u Srbiji.

Diskriminacija na radnom mestu, omalovažavajući odnos u javnosti, kao i govor mržnje i fizički napadi na LGBT osobe, i dalje su svakodnevnica za neke od njih, što pokazuje da su homofobija i transfobija prisutni i dalje, navodi se u saopštenju.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije se obeležava u znak sećanja na taj dan 1990. godine kada je Svetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost sa liste bolesti.

XS
SM
MD
LG