Dostupni linkovi

Gutereš: LGBT populacija ranjiva tokom pandemije


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je danas, povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, na sve veću ranjivost lezbejskih, gej, biseksualnih i transrodnih osoba tokom pandemije korona virusa.

On je naveo da se današnji dan obeležava u vreme velikog izazova kada svet treba da zaštiti LGBT zajednicu čiji se pripadnici inače suočavaju sa pristrasnošću, napadima i ubistvima "jednostavno samo zbog toga ko su oni ili koga vole, a sada zbog epidemije virusa doživljavaju veću stigmatizovanost i nove prepreke prilikom traženja zdravstvene zaštite".

"Postoje i izveštaji da je policija zloupotrebila mere koje su donete zbog kovida-19 za targetiranje LGBT pojedinaca i organizacija", navodi se u poruci generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Prema njegovim rečima, kako se pandemija razvija, UN će nastaviti da ističu "ove i druge nepravde, kao i potrebu da svi budu zaštićeni i uključeni u odgovor na krizu".

"Ujedinimo se protiv diskriminacije i za pravo svih da žive slobodno i dostojanstveno", rekao je Gutereš.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije 17. maja, ustanovljen je u znak sećanja na dan kada je 1990. godine Svetska zdravstvena organizacija skinula homoseksualnost sa liste mentalnih poremećaja.

XS
SM
MD
LG