Dostupni linkovi

Polovina LGBT osoba u Srbiji trpi nasilje


Predstavljanje rezultata ankete, Beograd
Predstavljanje rezultata ankete, Beograd

Više od polovine pripadnika LGBT zajednice u Srbiji pretrpelo je nasilje zbog svoje seksualne orijentacije, dok je isti broj njih bio izložen diskriminatornom postupanju, pokazalo je istraživanje udruženja građana Egal sprovedeno u saradnji sa Delegacijom Evropske unije.

Učesnici konferencije u Beogradu, na kojoj su predstavljeni rezultati ankete, kao najbolji primer stanja naveli su nedavno prebijanje Beograđanina zbog sumnje da je homoseksualac posle kog su napadači osuđeni na uslovne kazne.

Brankica Janković, poverenica Srbije za zaštitu ravnopravnosti, pohvalila je pravovremeno postupanje policije ali je uslovne osude okarakterisala kao neprijatno iznenađenje.

„Oni koji treba da sprovode zakon, pored neophodnosti reakcije, moraju biti svesni i težine krivičnih dela koja su motivisana mržnjom. To vidim kao veliki izazov i čini mi se da se to nedovoljno razume i da može da pošalje pogrešnu sliku o dozvoljenosti nasilja“, rekla je Janković.

Fizičko i psihičko nasilje, ponižavanje i isključivanje iz društva navelo je 80 odsto od skoro 300 anketiranih kao najveće probleme LGBT zajednice u svakodnevnom životu.

Upravo poslednji napad u Beogradu, na muškarca koji je nosio ljubičastu torbu za psa, predstavlja njihovu realnost, rekla je Anđela Čeh, aktivistkinja EGAL-a.

„Ono gde postoji problem je kaznena politika Republike Srbije. Pomenutim slučajem poslata je poruka da nismo bezbedni i da nasilnici mogu da se izvuku. Odnosno poruka je da posledice, koje formalno jesu u skladu sa zakonom, nisu dovoljno velike i da zapravo umanjuju sam čin koji se desio“, ocenila je Čeh.

Dobacivanje i uvrede na ulici, vršnjačko i seksualno nasilje, nasilje u sajber prostoru i unutar porodice, najčešći su problemi u svakodnevici LGBT osoba, pokazalo je ovo ispitivanje.

Psihološkinja Lidija Vasiljević rekla je da aktuelni sistem vrednosti na Balkanu generiše nasilje nad različitima.

„To nisu izolovani slučajevi. Napadači na ljude različite seksualne orijentacije su iste one osobe koje tuku svoje žene, ispisuju nacionalističke parole, koje imaju stereotipe i predrasude prema svim manjinskim grupama“, istakla je Vasiljević.

Istraživanje nevladinog sektora pokazalo je da se samo trećina ispitanih izjašnjava kao LGBT osobe jer se ne osećaju bezbedno da bi bili otvoreni po pitanju seksualne orijentacije. Psihološkinja Lidija Vasiljević rekla je da nasilnici nikada ne napadaju sami.

„Veoma često su to grupe koje su vikendom zaglavile negde u gradu i koje će da ’krunišu’ svoj izlazak tako što će da ostvare neki nasilni akt. Kao, staviće šlag na tortu time što će da pokažu svoju heteronormativnost i da pojačaju neke socijalne bodove u svojoj zajednici“, navela je Vasiljević.

LGBT udruženja preporučila su bolju saradnju pravosudnih organa, policije i centara za socijalni rad, kako bi se efikasnije sprečili nasilje i diskriminacija nad pripadnicima te zajednice u Srbiji. Na ovoj konferenciji najavljeno je pokretanje kampanje „Kaži ko“ za ohrabrivanje LGBT osoba da prijave nasilje nadležnim institucijama, uz informaciju da u Beogradu postoji Drop-in centar koji pruža podršku u urgentnim slučajevima.

XS
SM
MD
LG