Dostupni linkovi

Parlament BiH: Rezolucija o poštivanju žrtava ustaškog režima ipak na dnevnom redu


Sjednica Parlamenta BiH, arhivska fotografija
Sjednica Parlamenta BiH, arhivska fotografija

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine na sjednici u Sarajevu, u petak poslijepodne, uvrstio je na dnevni red Prijedlog rezolucije o poštivanju žrtava ustaškog režima.

Prijedlog rezolucije predložili su zastupnici Kluba Naša stranka - Nezavisni blok- Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut.

Damir Arnaut, predlagač rezolucije, kazao je da se antifašizam dokazuje, a ne samo riječima tvrdi, obraćajući se predsjedavajućem Doma Nebojši Radmanoviću (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) koji je takođe kazao da je antifašista.

Rezolucijom se podsjeća na fašistički karakter ustaškog režima tzv. Nezavisne države Hrvatske, milione žrtava fašističkih režima, od kojih su brojne žrtve iz Bosne i Hercegovine, te na opredijeljenost da se zaštiti njihovo dostojanstvo.

“Rezolucija potcrtava antifašističku tradiciju svih naroda Bosne i Hercegovine, kao i njenih građana uopće, te potrebu institucionalnog djelovanja u skladu s Ustavom, zakonima i međunarodnim obavezama Bosne i Hercegovine”, kazao je Damir Arnaut, zastupnik Naše stranke i predlagač rezolucije.

Rezolucija, kako se navodi, poziva predstavnike Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini da preispitaju inicijativu za održavanje tzv. Mise za Bleiburg, u subotu u Sarajevu, u Sarajevu te da se suzdrže od njenog održavanja.

Predsjedavajući doma Nebojša Radmanović rekao je da srpski poslanici ne mogu glasati za ovu rezoluciju kada su, kako je rekao, svi tretirani na isti način.

"Nauka je rekla da je više stotina hiljada nevinih žrtava stradalo od ustaških zločina. Nauka je rekla da je počinjen genocid nad Srbima, ne možemo glasati za ovo, jer u ovoj rezoluciji to ne piše. U narodnim novinama je napisano da će izvršiti genocid, ne možete u jednu liniju staviti sve narode, a zna se ko je stradao", istakao je Radmanović i dodao da iako je protiv Bleiburga, smatra da ne bi trebali "govoriti o bilo čemu što se dešava u džamijama ili crkvama".

"Stoga mislim da ovo ne treba da bude tačka dnevnog reda. Ovo nije dnevnopolitičko pitanje, već suštinsko", kazao je Radmanović.

Zastupnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović pozvao je da se danas o tome ne raspravlja, jer, kako je rekao, "bez obzira kakav ishod glasanja bude, temeljni razlog rezolucije je za subotu 16. maja najavljena sveta misa za Bleiburg, a poslanici na to ne mogu uticati".

‘‘Katolička crkva postoji više od 2.000 godina i ova rezolucija to neće promijeniti dok pitanje održavanje mise određuju vjerske institucije’’, kazao je Lovrinović koji je naglasio da rezoluciju predlažu nevjernici, ali i naglasivši da je i on antifašista.

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SAD) Adil Osmanović kazao je da "niko ne može biti protiv rezolucije koja odaje počast žrtvama, ali rezolucija treba da obuhvati žrtve svih fašističkih pokreta".

Misa za žrtve bleiburškog križnog puta, uprkos protestima, biće održana u subotu, 16. maja u sarajevskoj katedrali. Misu će predvoditi nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić.

Sjednica Zastupničkog doma je završena pa je rasprava o rezoluciji ostavljena za nastavak sjednice zakazan za utorak 19. maj.

Na dnevni red sjednice uvrštena je i tačka koja se tiče nabavke ventilatora iz Kine putem Federalne uprave civilne zaštite.

Predlagač je zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić koji je zatražio od Agencije za lijekove BiH da obrazloži kako je firmi "Srebrna malina" dodijeljen posao s nabavkom respiratora.

Ventilatori kupljeni u vrijeme pandemije preko preduzeća "Srebrena malina", po nalogu Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne terapije, procijenio je stručni vještak za medicinsku opremu u izvještaju za Tužilaštvo BiH.

Fahrudin Solak suspendovan je sa pozicije direktora Federalne uprave civilne zaštite​ a istraga je u toku.

XS
SM
MD
LG