Dostupni linkovi

Borelj: EU ima vodeću ulogu u dijalogu uz blisku saradnju sa SAD


Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borelj (Josep Borrell) pozdravio je angažman američke administracije u procesu pregovora između Srbije i Kosova ali je podvukao da za normalizaciju odnosa ove dve zemlje potrebno više od lakše komunikacije i putovanja.

„Evropska unija načelno podržava sve mere i radnje koje doprinose olakšavanju kretanja i komunikacije među ljudima. Ovo je jedan od načina koji vodi ka normalizaciji odnosa i unapređenju regionalne saradnje. Srbiji i Kosovu je potrebno više ovih koraka, više sporazuma, više normalizacije,“ poručio je Borelj u pisanom odgovoru na poslaničko pitanje iz Evropskog parlamenta.

Šef evropske diplomatije, Borelj je naveo u ovom odgovoru da Evropska unija ima vodeću ulogu u dijalogu između Beograda i Prištine, ali radi u bliskoj saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), sa kojima deli agendu u regionu.

Vodeću ulogu, prema Borelju, Evropska unija pokazuje imenovanjem Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja na Zapadnom Balkanu.

Inače, američki izaslanik za dijalog, Ričard Grenel (Richard Grenell) je posredovao postizanju tri načelna dogovora između Beograda i Prištine koja se tiču obnove avionske i železničke linije između ova dva glavna grada i izgradnju autoputa.

U međuvremenu, dijalog između Kosova i Srbije, koji pomaže Evropska unija je u zastoju od novembra 2018. godine, kada je prethodna kosovska vlada na čelu sa Ramušem Haradinajem (Ramush Haradinaj) uvela taksu od sto odsto na uvoznu robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Vlada Aljbina Kurtija (Albin Kurti) je ukinula taksu u aprilu, i tu odluku su pozdravile kako evropske institucije tako i njene zemlje članice.

Žozep Borelj je u ovom pismu, ocenio da je ukidanje takse „pozitivan razvoj za
regionalnu saradnju i može doprineti obnovi dijaloga“.

XS
SM
MD
LG