Dostupni linkovi

Odgovor Brnabić Fridom hausu: Pogrešno i zlonamerno tumačenje podataka iz izveštaja


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić napisala je u odgovoru međunarodnoj organizaciji Fridom haus (Freedom House) da predstavljanje Srbije kao zemlje koja prednjači u opadanju demokratije u Evropi predstavlja pogrešno, zlonamerno i netačno tumačenje kvantitativnih podataka iz izveštaja te organizacije.

U izveštaju Fridom Hausa za 2020. godinu, Srbija je iz kategorije "delimično konsolidovanih demokratija" spuštena u kategoriju "hibridnih režima".

Reagujući na izveštaj "Zemlje u tranziciji", Brnabić je u sredu, 13. maja, poslala analizu dokumenta direktoru te organizacije Majklu Abramovicu, navodeći da je Srbija u odnosu na prethodni izveštaj zabeležila "minimalan pad rezultata", prenosi dnevni list Danas.

U pismu u koje je Danas imao uvid, Brnabić je napisala da "nema većih razlika u rezultatima" kada se uporede ocene Srbije u najnovijem i prošlogodišnjem izveštaju, pošto je ona zadržala iste ocene po šest od sedam indikatora, uz pad od 0,25 poena u samo jednoj oblasti.

"Jedina kategorija u kojoj je zabeležen pad je kategorija korupcije, za koju je Srbija dobila ocenu 3,50, u poređenju s prošlogodišnjom ocenom 3,75. To što je Srbija stavljena u kategoriju hibridnih režima posledica je najmanjeg mogućeg pada rezultata po pitanju korupcije", navela je Brnabić, prenosi Danas.

Komentarišući činjenicu da Srbija prvi put od 2003. godine u izveštajima Fridom hausa nije svrstana u kategoriju demokratija, već hibridnih režima, Brnabić je napisala da "nijedan drugi relevantan izveštaj ili indeks demokratije nije registrovao ili nagovestio" takav pad demokratije u Srbiji.

"Za razliku od Fridom hausa, ni indeks časopisa Ekonomist (EIU democracy index) ni BPT indeks ne detektuju takvu transformaciju u Srbiji. Prema oba ova indeksa demokratije, Srbija ima demokratski režim čija je ocena znatno iznad definisane granice neophodne za pad u kategoriju hibridnih režima", navela je Brnabić.

Predsednica Vlade Srbije je dodala da je "činjenica da je Srbija ocenjena od Fridom hausa kao zemlja s najvišim stepenom demokratije na Zapadnom Balkanu, iako se u izveštaju i komentarima na izveštaj tvrdi da je Srbija doživela najdramatičniji pad stepena demokratičnosti u regionu Balkana".

"Stepen demokratije u Srbiji veći je 0,10 odsto u odnosu na drugoplasiranu Crnu Goru i čitavih 0,64 odsto u odnosu na Bosnu i Hercegovinu. Dakle, tumačenje izveštaja po kojem Srbija predvodi demokratsko nazadovanje na Zapadnom Balkanu nije opravdano brojkama koje ukazuju da je Srbija najbolje rangirana", stoji u pismu Ane Brnabić Abramovicu.

Brnabić je navela i da je njena vlada pokušala da kritički preispita validnost iznetih zaključaka i njihovu verodostojnost i relevantnost, poštujući pravo Fridom hausa da koristi sopstvene parametre za "merenje" razvoja određenih segmenata demokratije u društvu i institucijama.

Danas navodi i da je Brnabić izrazila želju Vlade Srbije da sa Fridom hausom započne konstruktivan dijalog i saradnju.

XS
SM
MD
LG