Dostupni linkovi

Brnabić: Izveštaj Fridom Hausa nije tačan, poslat odgovor


Ana Brnabić
Ana Brnabić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je poslala odgovor na nedavni izveštaj organizacije Fridom Haus (Freedom House) za 2020. godinu, prema kojem je Srbija iz kategorije "delimično konsolidovanih demokratija" spuštena u kategoriju "hibridnih režima".

Brnabić je za RTS rekla da je kao predsednica Vlade poslala "studiozan odgovor na 18 strana" na taj izveštaj koji je, kako je ocenila, "pun kontradiktornosti i očigledan je subjektivan pristup jedne osobe koja ga je pisala".

"Čudi me da organizacija Fridom Haus za pisanje izveštaja nema tim stručnjaka, već samo jednu osobu. Taj izveštaj ne odslikava pravo stanje u Srbiji", kazala je Brnabić. Ona je rekla da će Vlada Srbije sutra, u četvrtak, objaviti taj svoj odgovor kojem je Vlada "studiozno pristupila".

Ipak je dodala da će Vlada usvojiti neke primedbe iz izveštaja Fridom Hausa.

Brnabić je rekla da je odgovor Fridom Hausu, kao reakciju na izveštaj, poslala u ime Vlade Srbije "da imamo dijalog kako da unapredimo stvari u Srbiji".

U najnovijem izveštaju "Države u tranziciji", organizacije Fridom Haus koja se bavi ljudskim pravima i promovisanjem demokratije u svetu, Srbija je ispala iz kategorije "delimično konsolidovanih demokratija" i na toj godišnjoj rang-listi, nakon analize stanja, Srbija je vraćena korak unazad, u grupu "tranzicionih" odnosno, "hibridnih režima".

XS
SM
MD
LG