Dostupni linkovi

Tužba protiv Trampa zbog profita od hotela ostaje na snazi


Američki predsednik Donald Tramp

Federalni apelacioni sud SAD odlučio je danas da tužba protiv američkog predsednika Donalda Trampa, koji se tereti za ilegalno sticanje profita tokom mandata preko luksuznog hotela u Vašingtonu, ostane na snazi.

U tužbi, koju su podneli savezna država Merilend i Distrikt Kolumbija, tvrdi se da je Tramp prekršio Ustav SAD, time što je prihvatio profit od američkih i stranih zvaničnika koji su odsedali u njegovom hotelu Tramp internešenel (Trump international hotel).

Okružni sudija Piter Mesit prvobitno je odbio da odbaci tužbu protiv Trampa, ali je tročlani panel sudija apelacionog suda, u julu 2019. godine, zauzeo suprotan stav i naložio mu da promeni odluku.

Međutim, ta odluka tročlanog panela danas je poništena glasanjem svih 15 sudija apelacionog suda.

Sudije su većinom, devet prema šest, zaključile da je tročlani panel prekoračio nadležnost kada je naredio Mesitu da odbaci tužbu.

Trampovi advokati smtraju da sud nema ingerencije da sudi američkom predsedniku dok obavlja tu funkciju.

Hotel, koji se nalazi samo nekoliko blokova od Bele kuće, postao je mesto skupljanja najvećih lobista i međunarondnih zvaničnika.

U oktobru prošle godine, Trampova kompanija je objavila da razmatra prodaju hotela, tri godine nakon što stižu zamerke na povezanost predsednika SAD sa profitom hotela.

XS
SM
MD
LG