Dostupni linkovi

Migrant iz Maroka smrtno stradao u kampu u Velikoj Kladuši


Migrantski kamp Miral u Velikoj Kladuši, 14. maj 2020. godine
Migrantski kamp Miral u Velikoj Kladuši, 14. maj 2020. godine

Migrant iz Maroka, prilikom pokušaja ilegalnog ulaska u kamp Miral u Velikoj Kladuši, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, smrtno je stradao 13. aprila oko ponoći, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa načelnica Odjela kriminalističke policije MUP USK Snežana Galić.

"Policijska stanica Velika Kladuša dobila je obavijest od zaštitara, koji radi na obezbjeđenju kampa Miral, da je prilikom obilaska kampa pronašao tjelo migranta bez znakova života. Pripadnici policije izašli su na lice mjesta, i utvrdili da je migrant pokušao ilegalno ući u kamp, te je nesretnim slučajem, provlačeći se kroz metalne šipke, izgubio život“, kazala je Galić.

Istražitelji su došli do saznanja i da se radi o migratu porijeklom iz Maroka, koji je rođen 1992.godine.

U Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona potvrđeno je da se radi o nesretnom slučaju, te da su o tome obavijestili i ambasadu Maroka u Bosni i Hercegovini.

"U ranim jutranjim satima o događaju je obaviješten tužilac koji je naložio vršenje uviđaja i da se obavi mrtvozorstvo na licu mjesta, odnosno da se tijelo prebaci u mrtvačnicu, kako bi se utvrdio uzrok smrti, odnosno da li ima elemenata krivičnog djela’’, kazala je Galić.

Dodala je da je mrtvozornik utvrdio da je smrt nastupila gušenjem nesretnim slučajem.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK), migranti su smješteni u četiri prihvatna centra - "Bira" u Bihaću u kojem se nalazi oko 2.000 migranata, "Miral" u Velikoj Kladuši, gde je smješteno oko 600, "Sedra" kod Cazina, u kojem borave porodice sa djecom i maljoletnici bez pratnje sa oko 400, i Borići u Bihaću, sa oko 300, također porodica sa djecom i maloljetnici bez pratnje.

U novootvoreni kamp Lipa, nadomak Bihaća na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine (BIH), smješteno je 120 migranata koji su boravili van prihvatnih centara u Bihaću.

XS
SM
MD
LG