Dostupni linkovi

TS: Zahtev Skupštini Srbije o Nadzornom odboru za izbore


Programski direktor organizacije Transparentnost Srbija (TS) Nemanja Nenadić
Programski direktor organizacije Transparentnost Srbija (TS) Nemanja Nenadić

Nevladina organizacija Transparentnost Srbija (TS) saopštila je da je Skupštini Srbije uputila inicijativu i zahtev u vezi sa delovanjem Nadzornog odbora za izbore, koji je u decembru 2019. godine formiran prvi put posle gotovo 20 godina.

U saopštenju se navodi da je ta organizacija pozvala Skupštinu da obezbedi uslove za ispunjavanje zakonskih obaveza Nadzornog odbora.

"Ovo telo nema jasno definisan status. Nije ni državni organ, niti radno telo parlamenta, nema izričito uređene odnose sa Skupštinom, ne poseduje svoj budžet niti internet prezentaciju", navodi se u saopštenju.

Transparentnost Srbija saopštila je da je pozvala Skupštinu da na svom sajtu što pre objavi i redovno ažurira niz informacija o radu Nadzornog odbora.

Bastać: Prijava protiv RIK

Marko Bastać, predsednik Opštine Stari grad u Beogradu, saopštio je da će pokrenuti krivični postupak protiv članova Republičke izborne komisije Srbije (RIK).

“Opština Stari Grad zvaničnim dopisom je od RIK-a tražila hitno zaustavljanje izbornog procesa i odlaganje izbora zbog rizika po zdravlje gađana, ali odgovor nije stigao ni posle 48 sati”, naveo je u saopštenju Bastać koji je i predsednik Beogradskog odbora opozicione Stranke slobode i pravde.

Bastać je saopštio da, kako je naveo, ne postoji mogućnost da se održe izbori zakazani za 21. jun, a da to ne izazove rizik od infekcije u situaciji korona virusa.

“To je razlog zbog kog ću podneti krivičnu prijavu”, izjavio je Marko Bastać.

Opšti izbori u Srbiji prvobitno su bili zakazani za 26. april, ali su odloženi zbog pandemije korona virusa.

Početkom maja objavljeno je da će se izbori održati 21. jun.

Deo opozicije, među kojima je i Savez za Srbiju, čiji član je i Stranka slobode i pravde, saopštio je da ostaje pri bojkotu i da neće učestvovati na predstojećim izborima.

XS
SM
MD
LG