Dostupni linkovi

Predsednik Srbije: Rešenja za Kosovo nema na stolu


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da trenutno ne postoje razgovori o pitanju Kosova.

“Što se Kosova tiče, niti sa nekim razgovaramo, niti postoje bilo kakve ideje, niti postoji bilo kakvo rešenje na stolu oko bilo čega”, rekao je Vučić 14. maja tokom obilaska rudarskog basena Kolubara kod Lazarevca.

Na pitanje novinara da prokomentariše komentare opozicije da žuri sa izborima jer, navodno, Ričard Grenel (Richard Grenell), specijalni američki izaslanik za Kosovo, od njega očekuje da se kosovsko pitanje reši do kraja godine, Vučić je odgovorio da se izbori održavaju posle više od četiri godine.

„Te priče da ću morati da priznam Kosovo slušam od 2012, svake godine. Nigde mi se ne žuri i nigde nam se ne žuri. Imamo ustavne i zakonske obaveze, u skladu sa tim idemo na izbore. Uvek ću da se zalažem za očuvanje mira. Ali kada god je bilo potrebno da pokažem snagu i čvrstinu srpske politike to sam radio, i po pitanju Kosova i Metohije i opstanka našeg naroda tamo”, rekao je Vučić.

Govoreći o situaciji u Crnoj Gori, gde je episkopu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikiju i sedmorici sveštenika određeno 72-satno zadržavanje zbog kršenja mera Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti, nakon čega su usledili protesti građana, predsednik je rekao.

“Oni moraju da znaju da mi ne razumemo razloge ovolikog zadržavanja vladike Joanikija i da to ne možemo da razumemo. Zato sam sa patrijarhom Irinejem zamolio i izrazio uverenje da će vlasti u Crnoj Gori to razumeti. Mi nemamo izbora. U granicama u kojima to možemo uvek ćemo biti uz svoj narod i svoju Crkvu”, naveo je Vučić.

Nakon litije SPC u Nikšiću 12. maja, povodom crkvenog Dana Svetog Vasilija Ostroškog, crnogorske vlasti saopštile su da je time prekršena naredba o zabrani okupljanja i da će organizatori biti procesuirani. Nakon proglašenja epidemije korona virusa Mitropolija crnogorsko-primorska SPC 13. marta privremeno je obustavila litije koje su bile organizovane dva puta nedeljno, četvrtkom i nedeljom.​

XS
SM
MD
LG