Dostupni linkovi

DPS: Izjave srpskih političara miješanje u unutrašnja pitanja


Lider Demokratske partije socijalista i predsednik Crne Gore Milo Đukanović
Lider Demokratske partije socijalista i predsednik Crne Gore Milo Đukanović

Izjave srpskih političara i zvaničnika, koje se odnose na događaj u Nikšiću, predstavljaju neprimjereno miješanje u unutrašnja pitanja Crne Gore i spadaju u domen predizbornog marketinga, saopšteno je iz vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS).

Iz DPS-a kazali su da je održavanje masovnih „crkveno - političkih skupova“ za vrijeme epidemije koronavirusa, poput onog u Nikšiću, suprotno propisanim mjerama i predstavlja ugrožavanje zdravlja građana Crne Gore, koje, kako su naveli iz te partije, neće dopustiti jer štite ljudske živote na isti način kao što to rade sve zemlje u svijetu pogođene pandemijim.

Prema njihovim riječima, sve potencijalne posljedice tako neodgovornog ponašanja, zdravstvene i ekonomske, isključivo će snositi Crna Gora i njeni građani.

„Srbije se ovaj događaj tiče samo u toj mjeri što zvanični organizatori ovog skupa imaju sjedište u toj susjednoj državi, a političari koji su pozivali na skup, logističku i političku podršku dobijaju od srpskih zvaničnika“, rekli su iz DPS-a.

Iz te partije kazali su da izjave srpskih političara i zvaničnika koje se odnose na događaj u Nikšiću predstavljaju neprimjereno miješanje u unutrašnja pitanja Crne Gore i spadaju u domen predizbornog marketinga.

„Bilo bi primjerenije da su srpski političari, koji insistiraju na poštovanju preporuka i mjera zdravstvene struke u Srbiji, a zalažu se za kažnjavanje onih koji se o njih ogluše, iste kriterijume primijenili i na jučerašnji događaj u Nikšiću u organizaciji Srpske pravoslavne crkve (SPC)“, naveli su iz DPS-a.

Posebno, kako su kazali, ako se ima u vidu da je Srbija poslala upozoravajuću poruku Crkvi i zabranila masovne vjerske obrede, u trenutku kada je smatrala da će oni ugroziti zdravlje njenih građana.

Predjsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej izrazili su u telefonskom razgovoru zabrinutost povodom hapšenja vladike Joanikija i sveštenika SPC u Crnoj Gori, navodi se u zajedničkom saopštenju dva kabineta, objavljenom 13. maja.

Episkopu budimljansko-nikšićkom SPC Joanikiju odrijeđeno je zadržavanje do 72 sata nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću zbog litije u tom gradu na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je održana uprkos zabrani javnih okupljanja.

XS
SM
MD
LG