Dostupni linkovi

Broj oboljelih od COVID-a 19 u Brazilu veći nego u Njemačkoj


Pacijent zaražen korona virusom na videopozivu s članom porodice, Santo Andre, Brazil, 11. maj
Pacijent zaražen korona virusom na videopozivu s članom porodice, Santo Andre, Brazil, 11. maj

Broj potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom u Brazilu dostigao je 177.589, što je više nego u Njemačkoj u kojoj je registrirano 170.508 slučajeva.

Prema novim zvaničnim podacima, Brazil se približio Francuskoj, koja ima 178.225 zaraženih, čime ova južnoamerička zemlja postaje novo globalno žarište pandemije.

Europa je počela ublažavati mjere blokade, dok dnevni broj umrlih opada, ali se epidemija u Brazilu i dalje ubrzava, nakon što je počela krajem februara.

Predsjednik Jair Bolsonaro želi da frizerski saloni i teretane nastave rad jer smatra da ne postoji veliki rizik i kritizira vladina naređenja o izolaciji.

Tokom prethodna 24 sata, u ovoj zemlji zabilježen je 881 smrtni slučaj od oboljenja COVID-19, što je najviše u jednom danu do sada.

Bolsonaro je rekao da je ekonomska šteta gora od bolesti i objavio ukaz kojim je klasificirao kozmetičke salone i teretane kao "esencijalne" usluge.

On je rekao da guverneri koji se ne slažu sa ukazom mogu podnijeti tužbu pred sudom. Najmanje deset guvernera reklo je da neće poštovati ukaz.

Ankete pokazuju da je procenat građana koji se ne slažu sa predsjednikovom politikom porastao na preko 55 posto sa 47 posto u januaru.

XS
SM
MD
LG