Dostupni linkovi

Engel: Vučićeva diktatura potkopava demokratiju na Kosovu


Eliot Engel
Eliot Engel

Predsedavajući Komiteta za spoljne poslove američkog Predstavničkog doma Eliot Engel izjavio je da "Vučićeva (predsednik Srbije Aleksandar) diktatura teži da potkopa slobode na Kosovu". On je dodao da Vučić "vodi Srbiju gvozdenom pesnicom i radi razne stvari kako bi potkopao demokratiju na Kosovu", nadovezajući se na kampanju Srbije o povlačenju priznanja Kosova.

On je to izjavio tokom jedne online diskusije ovog komiteta o autoritarizmu, dezinformacijama i dobroj vladavini tokom pandemije korona virusa, kojoj je prisustvovala i bivša državna sekretarka Medlin Olbrajt (Madeleine Albright).

Engel je kazao da ono što je veoma zabrinjavajuće jeste da SAD deluju da su na strani Vučića.

"Upravo su održani izbori na Kosovu a sada deluje da se SAD povlače od dvostranačke posvećenosti koju smo imali tokom ranijih administracija, počevši od Klintona, pa onda Buša i dalje", kazao je Engel.

I bivška državna sekretarka SAD Olbrajt izjavila je da Sjedinjene Države ne pomažu kako su nekada pomagale Kosovu u rešavanju nesporazuma sa Srbijom.

"Ono što se nažalost desilo jeste da se sada pokreću pitanja o granici, o tome da je Kosovo bilo deo Srbije, ali moram nažalost da kažem da SAD trenutno ne pomažu rešavanju ovog pitanja sa Vučićem i tome što su Srbi pokušali da ponište i čiji je rezultat bio genocidno čišćenje koje je međunarodna zajednica osudila", izjavila je Olbrajt.

Inače, od 2018. se u javnosti pominju ideje o razmeni teritorije između Kosova i Srbije. Zapravo, Vučić je o tome govorio u smislu "razgraničenja", a predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) kao "korekciju granica" i istakao da teži da se Preševska dolina pripoji Kosovu. U javnosti je to interpretirano i kao da Kosovo odustane od severa.

Engel i američki senator Bob Menendez su u aprilu izrazili zabrinutost zbog uloge SAD u pregovaračkom procesu između Kosova i Srbije u zajedničkom pismu koje su prosledili američkom državnom sekretaru Majku Pompeu (Mike Pompeo).

Tu su pozvali administraciju Donalda Trampa (Trump) da nastavi diplomatsku podršku za rešenje sukoba između Kosova i Srbije na način koji je korektan za obe zemlje i u skladu sa američkim zakonom i dugogodišnjom politikom.

Objašnjavajući svoj stav, navode da se, kako su se izrazili, manjkavost ambicija Trampove administracije za uspostavljanje ravnoteže Beograda i Prištine događa u kontekstu u kojem Srbija produbljuje veze s Moskvom i to povećavanjem uvoza ruskog naoružanja.

XS
SM
MD
LG