Dostupni linkovi

Belgija kreće sa popuštanjem mera od 4. maja


Street Art kao podrška zdravstvenim radnicima u belgijskom gradu Wetterenu
Street Art kao podrška zdravstvenim radnicima u belgijskom gradu Wetterenu

Belgijska vlada je najavila ublažavanje mera ograničenja donetih zbog pandemije korona virusa u tri faze od 4. maja,a kako su naveli očekuje se da se od početka juna život donekle vrati u normalu.

Odluka je doneta nakon maratonskog sastanka Vlade Belgije, koji je trajao više od osam sati. U obraćanju javnosti u petak, 24. Aprila, kasno uveče, belgijska premijerka Sophie Wilmes je najavila da će se za implementaciju svake faze dodatno odlučivati nakon analize situacije sa pandemijom korona virusa.

Nošenje maske, pogotovo u javnom saobraćaju, postaje obaveza za odrasle osobe.

Izvesnim trgovinama koje prodaju tkanine i nekim kompanijama biće dozvoljeno ponovno otvaranje već 4. Maja, ali pod uslovom da ispoštuju mere fizičkog distanciranja, dok se pod istim uslovima očekuje otvaranje svih prodavnica od 11. maja.

Belgijska vlada je planirala postepeno otvaranje školskih ustanova, počev od 18. maja s time da će se u školi vratiti samo oni đaci koji su u “važnim razredima” poput prvog i poslednjeg razreda osnovne škole i poslednjeg razreda srednje škole. Ostali razredi će nastaviti nastavu od kuće, a đaci koji će se vratiti u školske objekte će takođe morati da ispoštuju meru fizičkog distanciranja tako što će maksimalno biti deset đaka u jednom razredu.

U fazi koja počinje 8. juna, Vlada očekuje donekle normalizovanje života s time da se predviđa i mogućnost putovanja unutar i van belgijskih granica kao i otvaranje restorana i kafića.

Za svaku novu fazu će se naknadno odlučivati u skladu sa situacijom oko korona virusa u državi.

Belgijske institucije su objavile da je broj zaraženih i obolelih u padu, te da je vrhunac pandemije prošao. Zaključno sa 24. aprilom, u Belgiji je registrovano 44.293 osoba pozitivnih na korona virus, dok je 6.679 preminulo.

Belgijske institucije koje su nedeljama selektivno testirale (samo osobe koje pokazuju ozbiljne simptome) nameravaju da testiranje sada obave i na osobama sa lakšim simptomima. Ciljje da se dnevno testira između 25.000 i 40.000 osoba.

XS
SM
MD
LG