Dostupni linkovi

Srbija tvrdi da je 'greška' o Tesli ispravljena, na sajtu EU ostala sporna slika


Bista Nikole Tesle u muzeju u Beogradu
Bista Nikole Tesle u muzeju u Beogradu

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije saopštilo je u ponedeljak, 11. maja, da je "posle pravovremene i oštre reakcije državnih organa Srbije sa zvanične internet prezentacije Evropske unije izbačen sporni deo teksta u 'uglu za učenje' u kome je bilo navedeno da je naučnik Nikola Tesla čuveni Hrvat".

Međutim, uvidom u sajt "EU Learning Center", koji je namenjen deci, na jednoj fotografiji u delu o Hrvatskoj i dalje piše da je Nikola Tesla "poznati Hrvat".

Kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) precizirano u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije, navod da je Nikola Tesla hrvatski naučnik jeste uklonjen iz sadržaja interaktivne mape namenjene obrazovanju dece.

Ministarstvo kulture i informisanja je u saopštenju navelo da se "nada da se ovakve i slične greške više neće ponoviti, s obzirom da ovo nije prvi put da se u različitim okolnostima, a sa istim motivima, netačno prikazuje nacionalnost čuvenog svetskog naučnika".

Vlada Srbije uputila je prethodno protestnu notu Evropskoj uniji, nakon što je na jednom od edukativnih sajtova EU svetski naučnik Nikola Tesla predstavljen kao "poznati Hrvat", javila je agencija AP.

Kako je 9. maja izjavio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, protesntna nota je poslata Briselu, nakon što je na sajtu "EU Learning Center", namenjenom deci, Tesla predstavljen kao Hrvat.

Tesla, etnički Srbin rođen u Autrougarskoj na prostoru današnje Hrvatske, smatra se pronalazačem električne energije. Veći deo života proveo je u zapadnoj Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, čiji je državljanin postao 1943. godine, ali je njegovo etničko poreklo decenijama izvor nesuglasica između Srbije i Hrvatske.

Urna sa Teslinim posmrtnim ostacima čuva se u muzeju koji nosi ime ovog naučnika u Beogradu. Srpska pravoslavna crkva (SPC) je u nekoliko navrata inicirala da se njegovi posmrtni ostaci sahrane na platou ispred Hrama svetog Save, ali se to nije dogodilo zbog burne reakcije dela, pretežno naučne, javnosti.

Spomenik Tesli podignut je u Beogradu i glavnom gradu Hrvatske Zagrebu.

XS
SM
MD
LG