Dostupni linkovi

Srbija zbog Tesle uputila protestnu notu Evropskoj uniji


Spomenik Tesli u Užicu, na zapadu Srbije
Spomenik Tesli u Užicu, na zapadu Srbije

Vlada Srbije uputila je protestnu notu Evropskoj uniji (EU), nakon što je na jednom od edukativnih sajtova EU veliki svetski naučnik Nikola Tesla predstavljen kao “poznati Hrvat”, javila je agencija AP.

Kako je u subotu objasnio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, protesntna nota je poslata Briselu, nakon što je na sajtu “EU Learning Center”, namenjenom deci, Tesla predstavljen kao Hrvat.

Ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević prethodno je zatražio “izvinjenje srpskom narodu” od EU, jer je Unija dozvolila da se “virus lažnih informacija” pojavi na zvaničnom sajtu EU.

Tesla, etnički Srbin rođen u Autrougarskoj na prostoru današnje Hrvatske, smatra se pronalazačem električne energije. Veći deo života proveo je u zapadnoj Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, čiji je državljanin postao 1943. godine, ali je njegovo etničko poreklo decenijama izvor nesuglasica između Srbije i Hrvatske.

Urna sa Teslinim posmrtnim ostacima čuva se u muzeju koji nosi ime ovog naučnika u Beogradu. Srpska pravoslavna crkva (SPC) je u nekoliko navrata inicirala da se njegovi posmrtni ostaci sahrane na platou ispred Hrama svetog Save, ali se to nije dogodilo zbog burne reakcije dela, pretežno naučne, javnosti.

Spomenik Tesli podignut je u Beogradu i glavnom gradu Hrvatske Zagrebu.

XS
SM
MD
LG