Dostupni linkovi

MVP BiH uputio protestnu notu makedonskom ambasadoru zbog sporne poštanske markice


Zgrada Pošte Sjeverne Makedonije, Skoplje, fotoarhiv
Zgrada Pošte Sjeverne Makedonije, Skoplje, fotoarhiv

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVP BiH) uputilo je protestnu notu Ambasadi Republike Sjeverne Makedonije u Bosni i Hercegovini zbog sporne poštanske markice s približnom mapom Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Pošta Sjeverne Makedonija predstavila je, povodom 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom, seriju poštanskih markica koje prikazuju niz motiva u vezi sa događajima koje će obilježiti 2020. godinu.

Na markici posvećenoj predsjedavanju Hrvatske Evropskom unijom prikazane su granice NDH.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH su izrazili zabrinutost povodom promocije poštanske marke sa mapom ustaške tvorevine NDH na kojoj je, između ostalih, uključena i teritorija nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine, navedeno je u saopćenju.

"MVP BiH pozitivno gleda na izvinjenje koje su Pošte Sjeverne Makedonije uputile radi, kako navode, nenamjerne greške, te na njihovu odluku o povlačenju sporne poštanske marke iz opticaja kojom su probudili duhove prošlosti koje su na ovom prostoru uzrokovale stradanje stotina hiljada nedužnih žrtava pod ustaškim režimom", piše u saopćenju.

"Stoga, Ministarstvo iskazuje nadu da ovaj nemio događaj na pokušaju revizije historijskih činjenica, neće utjecati na izrazito dobre i razvijene bilateralne odnosne između naših država", kaže se u protestnoj noti.

Pošta Sjeverne Makedonije je nakon uočene greške, uz izvinjenje, povukla markicu sa internet stranice.

XS
SM
MD
LG