Dostupni linkovi

Srbija protestuje, Pošta Severne Makedonije se izvinjava zbog markice sa kartom NDH


Zgrada Vlade Republike Srbije
Zgrada Vlade Republike Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je ambasadoru Republike Severne Makedonije u Srbiji protestnu notu povodom štampanja i objavljivanja poštanske marke na kojoj se nalazi geografska karta Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je da se sporna poštanska marka odmah povuče iz opticaja i da se njeno štampanje i objavljivanje osudi od strane Vlade Republike Severne Makedonije.

„Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava najoštriji protest povodom štampanja i objavljivanja poštanske marke na kojoj se nalazi geografska karta fašističke Nezavisne Države Hrvatske, koja obuhvata i delove Republike Srbije sve do Beograda, delove Crne Gore i celu Bosnu i Hercegovinu, a čije pominjanje evocira uspomene građana Republike Srbije i srpski narod u celini na najmračniji period u novijoj istoriji“, stoji u tekstu protestne note koja je uručena ambasadoru Republike Severne Makedonije, objavilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije na svom internet sajtu.

Pošta Severne Makedonije je uoči 9. maja, Dana Pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, izdala poštansku marku u okviru serije “Severna Makedonija u EU - Hrvatska” s kartom kvislinške ustaške Nezavisne Države Hrvatske u Drugom svetskom ratu.

Pošta Severne Makedonije izrazila žaljenje zbog greške

Pošta je u međuvremenu izrazila žaljenje i uputila izvinjenje se za poštansku marku sa, kako je navedeno, pogrešnom mapom Hrvatske.

"Poštanska marka prikazuje pogrešnu mapu Republike Hrvatske i drugih zemalja u regionu i zato je marka odmah povučena iz upotrebe, što znači poništenje ukupnog izdanog tiraža od 6.000 (šest hiljada) primeraka", saopšteno je u Skoplju.

"AD" Pošta Severne Makedonije "- Skoplje izražava žaljenje zbog nenamerne greške, posebno pošto se izdavanje serije poštanskih maraka" Severna Makedonija u EU "podudara sa 9. majem, Danom Evrope.

"Naš je cilj ovom poštanskom markom izraziti našu zahvalnost hrvatskom predsjedništvu EU na pomoći i podršci koju Republika Hrvatska pruža našoj zemlji", saopšteno je iz Pošte Severne Makedonije.

XS
SM
MD
LG