Dostupni linkovi

Vulin predstavio rezultate Vojske Srbije tokom vanrednog stanja


Pripadnici Vojske Srbije na graničnom prelazu Batrovci
Pripadnici Vojske Srbije na graničnom prelazu Batrovci

Ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin, izjavio je da je tokom vanrednog stanja dnevno bilo angažovano 1.500 pripadnika Vojske Srbije, uz prateće službe logistike i zdravstva.

Predstavljajući rezultate Vojske Srbije i ministarstva tokom borbe protiv korona virusa i vanrednog stanja, Vulin je rekao 10. maja na konferenciji za novinare da je Vojska obavljala i svoje operativne zadatke, te da se sada vraća redovnim aktivnostima.

On je naveo da su pripadnici Vojske Srbije obezbeđivali 18 graničnih prelaza i 51 zdravstvenu ustanovu u 24 grada i opštine.

Vulin je dodao i da je vojska obezbeđivala 20 prihvatnih centara za tražioce azila, te da je u tri navrata morala da upotrebi vatreno oružje kako bi se sprečilo, kako je rekao, organizovano i masovno bežanje migranata.

„Tom prilikom niko nije povređen. Svaki vojnik je imao jasno naređenje – niko ne sme da ti uzme pušku i niko ne sme da te povredi“, rekao je Vulin i dodao da nijedan nijedan migrant u Srbiji nije pokazao simptome korona virusa.

Vulin je dodao i da su pripadnici Vojske obezbeđivali 153 ustanove socijalne zaštite u 50 gradova i opština, te da su se u te objekte puštali samo zaposleni sa spiskova.

On je istakao i da je virus u gerontološke domove ušao jer su neki od zaposlenih, kojima je bio omogućen ulazak, jer su bili na spiskovima, bili zaraženi COVID-om 19.

Ministar odbrane je ocenio da je Vojska Srbije „pokazala spremnost i obučenost prilikom pripreme privremenih bolnica“ te da je postavljeno 5.122 kreveta u devet privremenih bolnica.

Vulin je izneo podatke da su od COVID 19 preminula tri pripadnika Vojske Srbije, da su inficirana 52, a da je u izolaciji njih 167, te da niko nije životno ugrožen. Ukupno je, prema njegovim rečima, bilo inficirano 300 pripadnika Vojske Srbije.

U Srbiji je 15. marta proglašeno vanredno stanje, što je podrazumevalo i upotrebu vojske u civilne svrhe. Odlukom Skupštine Srbije, vanredno stanje je ukinuto 6. maja.

Prazni kafići, vojska na ulicama Beograda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

XS
SM
MD
LG