Dostupni linkovi

Elizabeta II. povodom 75 godina od kraja rata: Nikada ne gubiti nadu


Britanci gledaju govor kraljice Elizabete II., Keele, 8. svibnja
Britanci gledaju govor kraljice Elizabete II., Keele, 8. svibnja

Britanska kraljica Elizabeta II. izjavila je danas (8. svibnja) povodom 75. obljetnice pobjede u Drugom svjetskom ratu, u želji da podigne moral Britancima koji su pogođeni pandemijom korona virusa, da "nikada ne treba gubiti nadu", javio je AFP.

"U početku su izgledi bili mračni, ishod se činio dalekim a rezultat nesiguran. Međutim, nastavili smo vjerovati u ispravnu stvar i to uvjerenje nas je ponijelo. Nikada ne odustajte, nikad nemojte da gubite nadu! To je poruka na dan pobjede u Europi", rekla je kraljica u govoru koji je emitiran na BBC-ju točno u 20.00 u vrijeme kad se njen otac, kralj George VI. obratio na radiju 1945. godine.

BLOG o korona virusu

Govor je snimljen u dvorcu Windsor oko 40 kilometara od Londona, u koji su se kraljica (94) i njen suprug, princ Philip (98) povukli zbog epidemije korona virusa.

To je drugi govor Elizabete II. tijekom pandemije u kojoj je u Velikoj Britaniji preminulo više od 31.000 ljudi.

Pominjući vojnike koji su stradali u ratu, kraljica je ocijenila da je "najveća počast njima ta što su neke zemlje, nekada ukleti neprijatelji, sada prijatelji, rade rame uz rame za mir, zdravlje i prosperitet svih".

U Velikoj Britaniji su zbog epidemije otkazane sve ceremonije posvećene obljetnici završetka Drugog svjetskog rata. Britanci su pozvani da u svojim domovima odaju počast žrtvama i da zapjevaju "We'll meet again" pjesmu koju su tada vojnici pjevali za dizanje morala.

XS
SM
MD
LG