Dostupni linkovi

Miloš Lučić dobio saglanost CIK-a za ministra za ljudska prava BiH


Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) izvršila je potrebne provjere za novog kandidata Demokratskog narodnog saveza (DNS) Miloša Lučića, za poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, te dala saglasnost da nema nikakvih smetnji da on bude izabran na poziciju ministra, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a.

Vršilac dužnosti predsjednika DNS-a Nenad Nešić potvrdio je na službenoj stranici stranke da je Lučić novi kandidat DNS-a za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH.

Nešić je naveo da nakon provjera u CIK-u i Agenciji za istrage i zaštitu BiH imenovanje treba da bude potvrđeno u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Sjednica Predstavničkog doma PSBIH zakazana je za petak, 15. svibnja.

Lučić će tako u ulozi kandidata zamijeniti Mlađana Božovića.

Komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za pripremu izbora Savjeta ministara 3.januara nije dala preporuku za potvrđivanje imenovanja Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Mlađan Božović je 30. aprila odustao od kandidature za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

U izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) Božović je tada rekao da odustaje od kandidature jer je ˝očito da se njegovo imenovanje odlaže mjesecima jer se tome protivi Stranka demokratske akcije (SDA)˝.

˝SDA me osporava kao kandidata jer sam jedanaest godina bio na mjestu direktora Fonda za povratak BiH i znaju da imam principe i stavove od kojih ne odstupam. Također, od 1998. godine na poziciji ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH nije bio Srbin već su to u tri mandata bili Bošnjaci i u dva Hrvati, a u tom ministarstvu uopšte se ne primjenjuje nacionalni ključ za raspodjelu pozicija gdje su skoro svi pomoćnici i savjetnici Bošnjaci i SDA sigurno ne želi da im ja to sada kvarim˝, rekao je Božović.

Vijeće ministara BiH formirano je 23. decembra 2019. godine, četrnaest mjeseci nakon opštih izbora u Bosni i Hercegovine.

Do danas Vijeće ministara BiH nije kompletirano, jer nije imenovan ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH.

XS
SM
MD
LG