Dostupni linkovi

Vučić: Korona virus neće skrenuti Srbiju sa puta ka EU


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je u autorskom tekstu za američki portal "US News and World Report" da je Srbija zahvalna svim zemljama koje su joj pomogle u borbi protiv pandemije korona virusa, ali i dodao da ti gestovi neće uticati na njen put i da starteški cilj zemlje ostaje punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU).

"Iako je Srbija zahvalna svim zemljama koje su nam pomogle da upravljamo posledicama pandemije korona virusa, akti podrške i humanitarnosti neće uticati na njen put. Na zadovoljstvo nekih, a razočaranje drugih, strateški cilj Srbije bio je i ostaje da postane punopravna članica EU i još dinamičniji učesnik u zajednici evropskih naroda", naveo je Vučić.

U autorskom tekstu pod naslovom "Korona virus diplomatija neće promeniti put Srbije", Vučić je napisao da je Srbija opredeljena za prozapadnu spoljnu politiku iako prihvata pomoć Kine i drugih zemalja za borbu protiv korona virusa.

"Otkako je proglašena pandemija korona virusa, Kina, Evropa i Sjedinjene Države su u okviru svoje korona diplomatije pružile pomoć mnogim zemljama širom sveta. Ali nekima od ovih zemalja, poput Srbije, nepravedno je osporena spremnost da zatraže i dobiju podršku raznih partnera", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je napisao da je "srednim marta „EU iznenada postavila prepreke za izvoz određene medicinske opreme u zemlje koje nisu članice" dok je u isto vreme "Kina počela da nudi pomoć, jer je izlazila iz krize baš kad se širenje korona virusa pojačavalo po Evropi i SAD".

Avion sa lekarima i pomoći iz Kine sleteo u Beograd
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

"Budući da je Kina mesecima pre Evrope i SAD bila globalni epicentar korona virusa, nijedna druga država, uključujući evropske i američke partnere Srbije, nije skupila to iskustvo i naučila lekcije o suzbijanju bolesti. Duboko smo zahvalni predsedniku Si Đinpingu na njegovom angažmanu", napisao je Vučić.

U tekstu se, međutim, dodaje da Kina nije jedina zemlja koja je pomogla Srbiji i da je u finansijskom smislu, EU najveći pojedinačni donator, a velika pomoć, kako je naveo, stigla je i "od prijatelja iz SAD", koje se i same suočavaju sa ogromnim izazovima zbog epidemije.

„U finansijskom smislu, EU je najveći donator Srbije od proglašenja pandemije, ali Brisel je pomagao Srbiji da se pripremi za korona virus i pre globalnog širenja bolesti COVID-19. Tokom proteklih 20 godina, EU je obezbedila više od 490 miliona dolara bespovratnih sredstava i kredita za zdravstveni sektor Srbije. Slično tome, Sjedinjene Države dale su više od milijardu dolara pomoći Srbiji u poslednje dve decenije. Iako su bili centar pandemije korona virusa, naši američki prijatelji isporučili su u Srbiju 6.000 testova za korona virus. Cenimo ovu podršku, posebno imajući u vidu ogromne izazove sa kojima se suočavaju SAD“, napisao je Vučić.

XS
SM
MD
LG