Dostupni linkovi

Peradari u BiH traže hitno smanjenje nameta proizvođačima


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Peradari u BiH zatražili su od bh. institucija da se, usljed povećanja troškova proizvodnje, uzrokovanih restriktivnim mjerama zbog pandemije COVID-19, smanje nameti i povećaju poticaji za proizvođače, a stanovništvo pozivaju da kupuju domaće proizvode i time podrže sve zaposlene u bh. poljoprivredi.

''Proizvodnja prehrambenih proizvoda je u minusu, jer su troškovi veći od zarade'', kazao je Edin Jabandžić, predsjedavajući Koordinacionog odbora peradara/živinara Bosne i Hercegovine, nakon on line sastanka članova ovog odbora,

''Do sada preduzete mjere od strane države i entiteta nisu ni približno dovoljne da se saniraju sve posljedice krize, te postoji veoma velika zabrinutost proizvođača da li će uopšte moći opstati i nastaviti rad ako ovakve prilike potraju'', kazao je Predrag Miličić, kopredsjedavajući Odbora peradara.

"Ulažući ogromne napore i angažujući sve unutrašnje rezerve, proizvođači peradi nastavili su da proizvode i obezbijede tržište sa dovoljnim količinama proizvoda za prehranu stanovništva. Pored toga nije bilo otpuštanja radnika niti kooperanata, čime smo dali izuzetan doprinos društvu u ovim teškim vremenima", rekao je Miličić.

Koordinacioni odbor je vladajućim strukturama uputio zahtjev da pored direktne pomoći koju trebaju obezbjediti državna i entitetske vlasti, one obezbijede i povoljnije uslove poslovanja nego do sada.

Oni su pozvali vlasti da smanje namete, fiskalne i parafiskalne, povećaju stimulaciju proizvodnje, obezbijede povoljnije uslove finansiranja.

XS
SM
MD
LG