Dostupni linkovi

EU: Ponovno otvaranje granica treba da bude bez diskriminacije


Ponovno otvaranje unutrašnjih granica Evropske unije (EU) i šengenske zone treba da bude bez diskriminacije na osnovu nacionalnosti, izjavila je u četvrtak 7. maja, evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson (Ylva Johansson), prenosi Beta.

Pratite BLOG o pandemiji


Evropska komisija naredne nedelje će predstaviti preporuke zemljama članicama o ukidanju restriktivnih mera uvedenih na granicama u borbi protiv širenja korona virusa.

"Zemlje članice su nekoordinisano uvele različite mere, a ukidanje tih mera na nacionalnom nivou će trajati", rekla je ona obraćajući se Odboru za unutrašnja pitanja Evropskog parlamenta.

"Kako bilo, ukidaćemo ta ograničenja na osnovu naših vrednosti, odnosno bez diskriminacije. Zemlje članice ne mogu da otvore granice za građane jedne države EU a ne za druge. To je važno", dodala je evropska komesarka.

Evropska komisija se zalaže za koordinisano ukidanje tih mera zabrane na unutrašnjim granicima. Međutim, Komisija za sada preporučuje da ostanu zatvorene spoljašnje granice EU i šengenskog prostora. Te granice su zatvorene do 15. maja i verovatno će biti produžen taj rok.

XS
SM
MD
LG