Dostupni linkovi

Trump: Uskoro prestanak rada specijalnog tima Bijele kuće za COVID-19


Donald Trump gleda na zaštitnu masku koju mu uručuje potpredsjednik fabrike za proizvodnju maski Tony Stallings, Finiks, 5. maj

Američki predsjednik Donald Trump potvrdio je da će specijalni tim Bijele kuće za korona virus polako prestati sa radom, a potpredsjednik Mike Pence, koji je na čelu tog tima, nagovijestio da bi mogla biti raspuštena u roku od nekoliko sedmica.

"Vraćamo svoju zemlju nazad", rekao je Trump prilikom posjete fabrici za proizvodnju maski u Finiksu u američkoj državi Arizoni, prenosi BBC.

Trump je rekao da su Pence i taj tim uradili odličan posao, ali da se sada gleda na malo drugačiju formu, a to je forma sigurnosti i otvaranja te da će vjerovatno za to biti formirana druga grupa.

Predsjednik, koji je nosio sigurnosne naočare ali ne i masku tokom obilaska fabrike, odgovorio je na pitanje da li to znači da je misija obavljena. "Ne nije uopšte. Misija je obavljena kada bude gotova", rekao je on.

Priznajući da će biti i ljudske cijene za te planove otvaranja, Trump je rekao novinarima da ne kaže da je sve savršeno i da će neki ljudi biti pogođeni, ali da moraju zemlju otvoriti i to brzo.

Pojedinačne države će odlučiti kako će se provesti to otvaranje.

Specijalni tim za korona virus ustanovljen je 29. januara a na njegovo čelo je postavljen potpredsjednik SAD-a Mike Pence četiri sedmice kasnije. U njegovom sastavu je više od 20 stručnjaka i vodećih zvaničnika američke administracije.

Bijela kuća je navela da je zadatak tima da vodi napore administracije u nadzoru, suzbijanju, umanjenju širenja virusa te da pruža informacije javnosti.

XS
SM
MD
LG