Dostupni linkovi

Varhelji: Zapadni Balkan je partner EU


Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji
Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji

EU tretira države Zapadnog Balkana kao privilegovane partnere, omogućavajući im pristup mnogim inicijativama i instrumentima za države članice u borbi protiv korona virusa, poručio je evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji poručio je pred samit u Zagrebu.

"Pozvali smo vlade da se pridruže EU ugovoru o nabavci medicinske opreme, EU je izuzela region od dobijanja dozvola za izvoz, dok su zelene trake za olakšavanje prevoza robe proširene na granice sa regionom i unutar njega. Takođe, EU ceni pomoć u vidu medicinskog osoblja i opreme koju je dobila od Zapadnog Balkana", navodi Varhelji u svom autorskom tekstu za portal EWB (European Western Balkans).

On je istakao da je Komisija namenila finansijsku pomoć zapadnobalkanskim partnerima, a koja sveukupno iznosi 3,3 milijarde evra.

"Regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi zaista će biti ključni za ekonomski oporavak. Kao i nastavak reformi, što znači ne samo usvajanje zakona, već i stvarna primena. Fokus na vladavinu zakona, funkcionisanje demokratskih institucija i javne uprave treba da se nastave", dodao je on.

Plenković: Trebalo je poslati snažniju poruku

Lideri EU i Zapadnog Balkana održaće danas prvi virtuelni samit na kojem bi trebalo da bude reči o borbi protiv korona virusa i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Uprkos najavama da će Samit u Zagrebu dati novi zamah evropskoj perspektivi regiona, u dokumentima koji će biti usvojeni na samitu, ne spominje se perspektiva članstva za zemlje Zapadnog Balkana.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je u telefonskom intervjuu za Politiko da bi bio srećniji da je sa Zagrebačkog samita poslata snažnija poruka proširenja zemljama Zapadnog Balkana.

Na samitu je trebalo da se razovara i o novoj metodologiji koju je EK usvojila, a koja se odnosi na proces pregovora sa zemljama Zapadnog Balkana.

Šta nova metodologija proširenja EU znači za Srbiju i Crnu Goru?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

EU želela je da sastanak sa liderima regiona bude posvećen finansijskoj pomoći koju je EU izdvojila za prevazilaženje ekonomske krize usled pandemije korona virusa.

XS
SM
MD
LG