Dostupni linkovi

Netanjahu i Ganc apelovali na jedinstvo Izraela


Tel Aviv na Dan sećanja na žrtve Holokausta, april 2020.
Tel Aviv na Dan sećanja na žrtve Holokausta, april 2020.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i njegov bivši rival, predsednik parlamenta Beni Ganc pozvali su 28. aprila na jedinstvo Izraelaca na tradicionalnoj ceremoniji paljenja baklje na Brdu Hercl u Jerusalimu povodom početka proslave 72. Dana nezavisnosti Izraela.

Zbog restrikcija uvedenih usled pandemije korona virusa, ceremonija nazvana "Povezanost u izraelskom društvu" je unapred snimljena, a publike nije bilo.

"Vreme je za jedinstvo. Udružili smo snage da prevazidjemo korona virus", rekao je Netanjahu u večeras emitovanoj video poruci.

On smatra da su Izraelci uspešno odgovorili na zarazu i pridržavali se propisa o fizičkom razdvajanju. "Pandemija je još uvek ovde i mi i dalje moramo da sledimo propise kako bi spasili jedni druge", rekao je izraelski lider.

Ganc, vodja partije centra Plavo i belo koji je prošle nedelje potpisao sporazum o vanrednoj vladi jedinstva sa Netanjahuom, vodjom konzervativnog Likuda, takodje je govorio o krizi nastaloj zbog zaraze novim virusom.

"Prolazimo kroz teška vremena i moramo se pripremiti čak i za teža. Pobedićemo u tom ratu i formirati novi etos, priču o solidarnosti, priču koju neće definisati stranci i neprijatelji, već mi. To bi trebalo da je glavna misija u našem nacionalnom rukovodstvu", rekao je Ganc, bivši komandant izraelske vojske.

Izrael je povodom Dana nezavisnosti ograničio kretanje od danas u 17 sati do sutra u 20 sati. Izraelci mogu da napuste svoje domove samo da bi kupili lekove i ono što im je preko potrebno.

Ove godine oni slave Dan nezavisnosti kod kuće i ne mogu da kupuju ni hranu ali su omogućene dostave. Biće im dozvoljeno samo da vežbaju i udahnu malo vazduha u blizini kuće kao što je bio slučaj tokom nedavnog praznika Pashe.

U Izraelu je 15.589 ljudi testirano pozitivno na korona virus, 208 je preminulo, a skoro polovina se oporavila.

XS
SM
MD
LG