Dostupni linkovi

'Ne davimo Beograd': EU da ne daje blanko ček Vučiću


Detalj sa protesta Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" protiv aerozagađenja (31. oktobar 2019)
Detalj sa protesta Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" protiv aerozagađenja (31. oktobar 2019)

Inicijativa Ne davimo Beograd (NDMBGD) zatražila je od Evropske unije (EU) da, kako je navela ta organizacija, spreči dalje urušavanje demokratije u Srbiji.

Povodom predstojećeg video-konferencijskog samita Evropska unija (EU) - Zapadni Balkan, Inicijativa Ne davimo Beograd otvorenim pismom zatražila je da da evropski paket pomoći Zapadnom Balkanu ne bude 'blanko ček' za Aleksandra Vučića, predsednika Srbije i predsednika vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), i ostale nosioce vlasti da nastave sa antidemokratskim aktivnostima.

“Nužno je usloviti bilo kakvu podršku zemljama Zapadnog Balkana obavezom da se ona ne zloupotrebljava za partijske potrebe Srpske napredne stranke, kao i da se poštuju osnovne vrednosti EU, demokratija, jednakost, vladavina zakona i ljudska prava”, navela je u pismu inicijativa Ne davimo Beograd.

U otvorenom pismu se traži od EU da utiče na zemlje kandidate da, kako se navodi, zaustave napade, pritiske i zastrašivanja građana.

“Posedno je potrebno fokusirati se na poslednja dešavanja u Srbiji tokom pandemije korona virusa kada je vlast angažovala huligane i organizovala paljenje baklji sa krovova kako bi odgovorila na građansko nezadovoljstvo potezima vlasti u akciji nazvanoj Bukom protiv diktature”, saopštila je Inicijativa NDMBGD.

EU iz Zagreba potvrđuje pomoć za Zapadni Balkan, o budućem članstvu obazrivo

U pismu ova organizacija apeluje i da se Evropska unija se obaveže na sprovođenje mera u domenu zaštite životne sredine i na Zapadnom Balkanu, na osnovu predloga Evropskog zelenog dil-a (European Green deal).

XS
SM
MD
LG