Dostupni linkovi

KOMS: Zloupotreba mladih kroz kontraproteste


ilustrativna fotografija

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) osudila je, kako je saopštila 5. maja, političke zloupotrebe mladih i udruženja mladih zbog delovanja "Udruženja za zaštitu mladih", koje zvanično stoji iza poziva na kontraproteste građanskoj akciji “Bukom protiv diktature”.

Ova organizacija koja je, kako je navela, najviše nezavisno predstavničko telo mladih, saopštila je da je delovanje navedenog udruženja predstavljeno kao spontano okupljanje i izražavanje političkog stava ali da se zapravo radi o primeru zloupotrebe mladih u političke svrhe.

“Skrivanjem iza udruženja mladih i prebacivanjem sopstvene političke odgovornosti u tom procesu, mladi podnose teret za govor mržnje, netrpeljivost, nasilno političko delovanje, zakonsku nedodorljivost, čime se kvari ugled mladih u društvu, razvija strah i nesigurnost kod drugih mladih, podstiče želja da se na jednak ili gori način obračunavaju sa svojim neistomišljenicima", saopštio je KOMS.

Protest i kontraprotest sa balkona i krovova zgrada u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Ta organizacija ocenila je da se ovakvim delovanjem političkih aktera degradira sav napor koji organizacije mladih godinama čine kako bi Srbiju učinili vrednom ostajanja mladih u njoj.

KOMS je pozvao sve političke aktere da se suzdrže od zloupotrebe mladih kao alata u svojim borbama i da sami pokušaju da savladaju načine izražavanja političkih stavova u skladu sa najvišim standardima demokratije i kulturom dijaloga dajući primer svima, pa i mladima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 4. maja da iza kontraprotesta koji se održavaju u 20.30, nakon akcije građana “Bukom protiv diktature”, ne stoji vladajuća Srpska napredna stranka, već udruženje mladih.

Na tim protestima mogu se čuti skandiranja protiv opozicionih lidera preko razglasa dok tokom policijskog časa pristalice vlasti na krovovima zgrada pale pirotehmička sredstva, čije korišćenje je zakonom zabranjeno.

XS
SM
MD
LG