Dostupni linkovi

EU izdvaja milijardu evra za istraživanje vakcina


Evropska unija obećala je danas da će izdvojiti milijardu evra za globalno istraživanje vakcina i lečenja COVID-19, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je danas govorila tokom virtuelne donatorske konferencije na kojoj se prikupljaju sredstva za razvoj vakcine protiv virusa korona.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će Nemačka za istraživanje izdvojiti 525 miliona evra i da će nastaviti da plaća svoje obaveze kada se radi o globalnom zdravlju u vrednosti od 1,3 milijarde evra.

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je da će Francuske za istu svrhu izdvojiti 500 miliona evra, dok je premijer Norveše Erna Solberg istakla da će Oslo izdvojiti milijardu evra.

Svetski lideri su najavili da će na virtuelnom samitu u ponedeljak pokušati da prikupe nekoliko milijardi evra za istraživanje vakcine protiv korona virusa, zatim pronalaska efikasnijih terapija i testova, javlja AP.

Cilj ovog skupa je da obezbedi četiri milijarde evra za istraživanje vakcine, dve milijarde za tretmane i 1.5 milijardu evra za testiranje. Zvaničnici kažu da je ova cifra samo početak s obzirom da će biti potrebno mnogo više u narednim mesecima za proizvodnju i distribuciju.

U saopštenju uoči sastanka, lideri Francuske, Nemačke, Italije, Norveške i najviši zvaničnici EU su istakli da će većina novca biti usmerena kroz postojeće globalne zdravstvene organizacije, te da neće biti uspostavljena nova institucionalna struktura za tu namenu.

„Ako uspemo da razvijemo vakcinu koju proizvodi svet za ceo svet, to će biti jedinstveno globalno javno dobro za 21. vek. Zajedno sa našim partnerima, obavezujemo se da ćemo ih učiniti dostupnim i pristupačnim za sve,“ navodi se u saopštenju.

Na ovom skupu će govoriti i lideri Australije, Kanade, Izraela, Japana, Jordana, Južne Afrike, Turske i kineski ambasador u EU.

Evropski zvaničnici su bili u kontaktu i sa Belom kućom oko učešća, ali američki zvaničnici neće učestovati na video konferenciji, prenosi AP.

Oko 100 istraživačkih grupa radi na razvoju vakcine, a oko desetak je u početnim fazama testiranja na ljudima. Međutim, za sada ne postoje indicije kada bi ona mogla biti pronađena.

Glavni američki ekspert Entoni Fauči (Anthony Fauci), upozorio je da čak i ako bi sve prošlo u savršenom redu, razvoj vakcine u narednih 12 do 18 meseci bi trebalo smatrati rekordnom brzinom.

Zvaničnici EU navode da je cilj da se prikupi, ne samo u ponedeljak, 7,5 milijardi evra za istraživanja vakcine koja su počela krajem januara.

Dosada je u svetu zaraženo oko 3,5 miliona zaraženih i više od 247 hiljada preminulo od ovog virusa, prema podacima Institua Džon Hopkins. Međutim, kako piše AP, zbog malog broja testova razmere pandemije su mnogo veće.

XS
SM
MD
LG