Dostupni linkovi

BiH: Psihosocijalna pomoć i briga za ranjive kategorije ljudi


Osim borbe lijekovima, drugi talas borbe protiv virusa o kojem se gotovo nikako ne govori, jeste borba za emocionalnu stabilnost, za očuvanje integriteta djece i mladih sa poteškoćama u razvoju, navodi se u saopštenju Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) koje pokreće, kako kažu, do sada zanemaren, aspekt borbe sa pandemijom korona virusa.

Riječ je o aspektu koji će obuhvatiti marginalizovanu i najranjiviju skupinu kojoj su, kako se navodi, potrebne psihosocijalna pomoć i skrb da dnevne obveze realizuju na najkvalitetniji način te da život učine dostojanstvenim i prevladaju sve izazove nametnutog načina života u izolaciji.

„Ova skupina je nerijetko izložena zaboravu sredine u kojoj živi, a uslovi njihovog života su gotovo nesnošljivi. Mnogi od njih žive odvojeno od roditelja i skrbnika, u domovima i specijaliziranim ustanovama,“ ističe se u saopštenju.

Osim što im često nedostaju elementarne potrepštine svakodnevnog života od higijenskog materijala, maski, rukavica pa do hrane, odjeće i obuće, nedostaju im i sredstva za realiziranje dnevnih obveza sukladno njihovim mogućnostima.

„Istovremeno, mnogo je i roditelja ili skrbnika koji trebaju naći put pomoći svom djetetu ali, ništa manje, put samoosnaživanja da bi bili spremniji i jači pomoći svojoj djeci koja su pod dvostrukom traumom: traumom zbog jedne vrste izolovanosti i marginalizacije u društvu i traume koja se odnosi na nove uslove života koje je nametnula pandemija korona virusa,“ piše u saopštenju ministarstva civilnih poslova BiH.

Aktivnosti, akcije i kampanje koje će Ministarstvo pokrenuti ići će u dva pravca:

„Pomoć u organizovanju najboljih praksi psihosocijalne pomoći djeci i mladima s poteškoćama u razvoju i njihovim roditeljima, a drugi pravac se odnosi na posredovanje u osiguravanju potrepština za odvijanje dostojanstvenog života ove skupine i njihovih najbližih, ali ništa manje i pomoć institucijama u koje su neki od njih smješteni.“

Također se navodi kako su prvi razgovori sa potencijalnim saradnicima i donatorima već napravljeni.

Aktivnosti koje slijede će biti okrenute ka pomoći ovim skupinama i podizanju svijesti javnosti o nužnosti empatije i osjećaja pripadnosti – piše u saopštenju iz Ministarstva civilnih poslova BiH te zaključuje kako inkluzija nije i ne smije biti tek puka riječ u priručnicima nego život kojim žive navedene skupine.

XS
SM
MD
LG