Dostupni linkovi

USAID BIH: Bez podrške kriznih štabova djeci s poteškoćama


SOS tim GIVE US A CHANCE, Sarajevo
SOS tim GIVE US A CHANCE, Sarajevo

Djeca s poteškoćama u razvoju u BiH nemaju adekvatnu brigu ni tokom uobičajnog stanja, a vanredno stanje uzrokavano epidemijom korona virusa ih je u potpunosti stavilo u drugi plan, upozorili su u četvrtak iz Američke agencije za međunarodni razvoj USAID BiH.

„Nažalost, djeca s poteškoćama nisu prepoznata kao posebna kategorija ni u jendoj mjeri kriznih štabova i sve mjere koje su donesene odnose se i na porodice djece s poteškoćama, ne dovodeći u pitanje da li ih je moguće realizirati. Zbog toga je Servis centar 'Dajte nam šansu' vrlo brzo, samostalno i ne očekujući ničiju pomoć, prilagodio svoj rad uslovima u vrijeme epidemije korona virusa. Formirali su SOS mobilne timove u svim općinama u Kantonu Sarajevo i okupili preko 60 osoba koje su spremne biti podrška porodicama djece s poteškoćama u razvoju.“, navodi se u saopštenju iz USAID BiH.

U saopštenju se ističe da porodice koje imaju člana s poteškoćama u razvoju i iz objektivnih razloga ne mogu izvršiti kupovinu ili neku drugu neophodnu aktivnost, članovi SOS mobilnih timova im stoje na usluzi.

„Usluge SOS timova su centralizirane i Servis centar je centrala, koja je dostupna na broj telefona 033 760 145, putem kojeg će porodica predstaviti svoje potrebe, a Servis centar ih potom delegirati na SOS mobilne timove u ovisnosti od mjesta prebivališta”, izjavila je direktorica Servis centra Ines Kavalec.

Ona je dodala da mobilne usluge podrazumijevaju i da u hitnim slučajevima u potpunosti pomažu porodici osiguravajući prijevoz do zdravstvenih ustanova ili drugih ustanova koje su im potrebne.

Po njenim riječima, pored podrške koju pružaju kroz SOS mobilne timove, uspostavili su i online psihoterapijsku podršku, koja je veoma važna u ovim trenucima. Dva psihoterapeuta iz Servis centra su na raspolaganju svim članovima porodica i dnevno obave između 10 i 15 psihoterapijskih seansi.” – rečeno je u saopštenju.

XS
SM
MD
LG