Dostupni linkovi

Analiza pokazala da Ratko Mladić nema kancerogeni tumor


Ratko Mladić snimljen u sudnici u novembru 2017.
Ratko Mladić snimljen u sudnici u novembru 2017.

Histopatološki nalaz haškog osuđenika za ratne zločine generala Ratka Mladića, kojem je u Hagu prije dvije sedmice izvršena operacija benignog tumora debelog crijeva, pokazuje da nije kancerogen.

"Dobili smo samo usmeno informaciju da nije kancerogeno. Ali, nemamo to još ni u kakvom dokumentu, kao što nismo dobili ni njegovu otpusnu listu iz bolnice", rekao je generalov sin Darko Mladić za agenciju Srna.

On je dodao da je iz Haga rečeno da sva administracija ide sporije zbog situacije sa virusom korona, te da je Mladić vraćen iz bolnice u pritvor već četvrti dan nakon operacije.

Darko Mladić je rekao da u haškom zatvoru nema druženja, te da su tamo osim Mladića još Radovan Karadžić, osuđen pravosnažno na doživotni zatvor za genocid i zločine protiv čovječnosti, te hrvatski general Milivoj Petković, bivši načelnik Glavnog štaba Hrvatskog vijeća obrane (HVO) iz perioda bošnjačko-hrvatskog sukoba u BiH, koji je pravosnažno osuđen zbog ratnih zločina na 20 godina zatvora.​

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić operisan je 28. marta od benignog tumora debelog crijeva, bez znanja porodice i advokata, kako su naveli. Oni su obaviješteni tek kada je general ušao u operacionu salu, kao i nakon zahvata kada se probudio.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala za zločine u bivšoj Jugoslaviji osudilo je 22. novembra 2017. godine generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora zbog ratnih zločina tokom rata u BiH.

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Hagu, nasljednika Haškog tribunala, odlučilo je u martu ove godine da do daljeg odgodi usmeno izlaganje žalbi na presudu Mladiću.

Mladić je u pritvoru u Hagu od ljeta 2011. godine, kada je uhapšen u Srbiji, a suđenje je počelo 16. maja 2012. godine.

XS
SM
MD
LG