Dostupni linkovi

Rekordan skok broja zaraženih u Rusiji


Čovek odaje počast medicinskim radnicima koji su umrli od COVID-19 na improvizovanom spomen-obeležju ispred zdravstvenog odeljenja u Sankt Peterburgu, 1. maj 2020.
Čovek odaje počast medicinskim radnicima koji su umrli od COVID-19 na improvizovanom spomen-obeležju ispred zdravstvenog odeljenja u Sankt Peterburgu, 1. maj 2020.

Rusija je 3. maja registrovala više od 10.600 novoinficiranih korona virusom, što je rekordan skok u jednom danu usled proširenog testiranja.

Ovim je ukupan broj zaraženih porastao na 134.687 pa je Rusija na sedmom mestu u svetu po broju inficiranih, saopštile su ruske vlasti.

Ovo je četvrti dan zaredom sa rekordnim brojem infekcija, nakon što je 2. maja registrovano 9.623 novih slučajeva zaraze.

Zvanična stopa smrtnosti je niska u poređenju sa zemljama poput Italije, Španije i SAD.

U protekla 24 sata umrlo je 58 ljudi, pa ukupan broj preminulih od početka pandemije u Rusiji prema podacima vlasti iznosi 1.280.

Više od 15.000 ljudi se oporavilo od virusa.

Među zaraženima je i premijer Mihail Mišustin koji je 30. aprila objavio da je testiran pozitivno na korona virus.

Njegov portparol Boris Beljakov rekao je 3. maja da se premijer oseća dobro i redovno telefonom razgovara sa zvaničnicima.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je situacija unutar zemlje i dalje "veoma teška".

Guverner Sankt Peterburga Aleksandar Belgov saopštio je da su u lokalnoj psihijatrijskoj bolnici zaražene 44 osobe, uključujući 28 pacijenata i 16 radnika.

U međuvremenu, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjih rekao je da glavni grad Srbije, koji je epicentar zaraze, još nije prošao vrhunac epidemije.

Moskovljani mogu da napuštaju domove kako bi otišli do prodavnica i apoteka, da izbace smeće i da prošetaju pse.

Za upotrebu javnog ili privatnog prevoza im je potreban digitalni pasoš koji izdaje vlada.

Tokom prvomajskih praznika, ruske vlasti koriste dronove kako bi nadgledale poštovanje zabrane izlaska.

XS
SM
MD
LG